Chokladkaka med hallonmousse - Recept

Chokladkaka med hallonmousse

10-12 personer
En kaka till vår- och sommarfester! En chokladtårta med extra fyllighet från farinsockret i vackert samspel med den färgglada, sötsyrliga och sammetslena hallonmoussen. Ganska enkelt och ändå imponerande gott.
- Recept Anne au Chocolat
Chokladkaka med hallonmousse
Betyg (0st)

Ingredienser

    Chokladkaka

    • 80 g ekologisk mörk choklad
    • 80 g ekologiskt smör
    • 1 1/3 dl Dansukker EKO Farinsocker eller vanligt Farinsocker
    • 1 nypa ekologiskt salt
    • 2 ekologiska ägg, lätt uppvispade
    • 1/2 msk ekologiskt vetemjöl

    Hallonmousse

    • 225 g ekologiska hallon, färska eller frusna
    • 1 dl Dansukker EKO Socker
    • frön från ½ ekologisk vaniljstång
    • 2 blad ekologisk gelatin
    • 2 dl ekologisk vispgrädde

    Dekoration

    • färska ekologiska hallon
    • ekologisk chokladkulor
    • ekologiska frystorkade hallon
    • ekologiska rostade hasselnötter

    Chokladkaka
    Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Hacka chokladen grovt. Smält smör i en gryta och tillsätt den hackade chokladen. Ta bort grytan från plattan och rör runt till chokladen smält. Rör i farinsockret och låt svalna lite. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och tillsätt lite åt gången. Vänd till sist ner mjölet. Häll smeten i en springform (20 cm) med bakplåtspapper och grädda kakan i ca. 15 minuter. Låt svalna helt.

    Hallonmousse
    Häll hallon, socker och vaniljfrö i en gryta och koka upp. Låt blandningen småkoka i 5 minuter. Lägg under tiden gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll hallonblandningen genom en finmaskig sil. Vrid ur vattnet från gelatinbladen och rör ner de i den varma hallonsaften. Låt hallonsaften svalna till ca 37 grader. Vispa grädden till ett lätt skum och vänd försiktigt ner grädden i saften, i 3 omgångar. Använd gärna plastfilm i springformen runt chokladkakan för finast resultat men det går bra med bara springformen. Om du använder plastfilm, frys kakan över natten. Kakan kan även stelna i kylen i ca 4 timmar.

    Innan du serverar
    Ta ut den frysta moussekakan ur plastfilmen och lägg kakan på ett serveringsfat. Placera kakan i kylen och låt tina långsamt i 3-4 timmar innan den dekoreras. Om kakan har stelnat i kylen utan kakplast, skär den försiktigt ur springformen och dekorera.


    ;