Chokladkaka med hallonmousse

- Recept Anne au Chocolat
En kaka till vår- och sommarfester! En chokladtårta med extra fyllighet från farinsockret i vackert samspel med den färgglada, sötsyrliga och sammetslena hallonmoussen. Ganska enkelt och ändå imponerande gott.

10-12 personer

Betyg (23 st)

Ingredienser

Chokladkaka
80 g ekologisk mörk choklad
80 g ekologiskt smör
1 1/3 dl Dansukker EKO Farinsocker eller vanligt Farinsocker
1 nypa ekologiskt salt
2 ekologiska ägg, lätt uppvispade
1/2 msk ekologiskt vetemjöl

Hallonmousse
225 g ekologiska hallon, färska eller frusna
1 dl Dansukker EKO Socker
frön från ½ ekologisk vaniljstång
2 blad ekologisk gelatin
2 dl ekologisk vispgrädde

Dekoration
färska ekologiska hallon
ekologisk chokladkulor
ekologiska frystorkade hallon
ekologiska rostade hasselnötter

Instruktioner

Chokladkaka
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Hacka chokladen grovt. Smält smör i en gryta och tillsätt den hackade chokladen. Ta bort grytan från plattan och rör runt till chokladen smält. Rör i farinsockret och låt svalna lite. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och tillsätt lite åt gången. Vänd till sist ner mjölet. Häll smeten i en springform (20 cm) med bakplåtspapper och grädda kakan i ca. 15 minuter. Låt svalna helt.

Hallonmousse
Häll hallon, socker och vaniljfrö i en gryta och koka upp. Låt blandningen småkoka i 5 minuter. Lägg under tiden gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll hallonblandningen genom en finmaskig sil. Vrid ur vattnet från gelatinbladen och rör ner de i den varma hallonsaften. Låt hallonsaften svalna till ca 37 grader. Vispa grädden till ett lätt skum och vänd försiktigt ner grädden i saften, i 3 omgångar. Använd gärna plastfilm i springformen runt chokladkakan för finast resultat men det går bra med bara springformen. Om du använder plastfilm, frys kakan över natten. Kakan kan även stelna i kylen i ca 4 timmar.

Innan du serverar
Ta ut den frysta moussekakan ur plastfilmen och lägg kakan på ett serveringsfat. Placera kakan i kylen och låt tina långsamt i 3-4 timmar innan den dekoreras. Om kakan har stelnat i kylen utan kakplast, skär den försiktigt ur springformen och dekorera.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Syltgrottsglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Rabarber- och jordgubbscheesecake

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Rabarberbubbel

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. 

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror. Låt dig inspireras av våra härliga recept.