Chokladkaka med hallonmousse

En kaka till vår- och sommarfester! En chokladtårta med extra fyllighet från farinsockret i vackert samspel med den färgglada, sötsyrliga och sammetslena hallonmoussen. Ganska enkelt och ändå imponerande gott.
- Recept Anne au Chocolat

10-12 personer

Betyg (0 st)

Ingredienser

Chokladkaka
80 g ekologisk mörk choklad
80 g ekologiskt smör
1 1/3 dl Dansukker EKO Farinsocker eller vanligt Farinsocker
1 nypa ekologiskt salt
2 ekologiska ägg, lätt uppvispade
1/2 msk ekologiskt vetemjöl

Hallonmousse
225 g ekologiska hallon, färska eller frusna
1 dl Dansukker EKO Socker
frön från ½ ekologisk vaniljstång
2 blad ekologisk gelatin
2 dl ekologisk vispgrädde

Dekoration
färska ekologiska hallon
ekologisk chokladkulor
ekologiska frystorkade hallon
ekologiska rostade hasselnötter

Instruktioner

Chokladkaka
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft. Hacka chokladen grovt. Smält smör i en gryta och tillsätt den hackade chokladen. Ta bort grytan från plattan och rör runt till chokladen smält. Rör i farinsockret och låt svalna lite. Vispa upp äggen lite lätt i en skål och tillsätt lite åt gången. Vänd till sist ner mjölet. Häll smeten i en springform (20 cm) med bakplåtspapper och grädda kakan i ca. 15 minuter. Låt svalna helt.

Hallonmousse
Häll hallon, socker och vaniljfrö i en gryta och koka upp. Låt blandningen småkoka i 5 minuter. Lägg under tiden gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll hallonblandningen genom en finmaskig sil. Vrid ur vattnet från gelatinbladen och rör ner de i den varma hallonsaften. Låt hallonsaften svalna till ca 37 grader. Vispa grädden till ett lätt skum och vänd försiktigt ner grädden i saften, i 3 omgångar. Använd gärna plastfilm i springformen runt chokladkakan för finast resultat men det går bra med bara springformen. Om du använder plastfilm, frys kakan över natten. Kakan kan även stelna i kylen i ca 4 timmar.

Innan du serverar
Ta ut den frysta moussekakan ur plastfilmen och lägg kakan på ett serveringsfat. Placera kakan i kylen och låt tina långsamt i 3-4 timmar innan den dekoreras. Om kakan har stelnat i kylen utan kakplast, skär den försiktigt ur springformen och dekorera.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Härliga jordgubbstider

Låt dig inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.