Rabarberpaj med myntakaramell

En lyxig rabarberpaj som även kallas rabarbertart med crumble-botten, myntakaramell och italiensk maräng. Baka denna läckra rabarberpaj med myntakramell.

12 stycken

PT1H

ca 3 timmar + tid för nedkylning

Betyg (119 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Crumble-botten
3 1/3 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Ljust Muscovaorörsocker
150 g kallt smör
1/2 tsk fint salt

Myntakaramell
12 g färsk mynta (1 knippe)
1 1/2 dl vispgrädde
2 1/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
150 g smör, rumstempererat
1/2 tsk flingsalt

Rabarberkompott
4 gelatinblad
500 g rabarber
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
150 g jordgubbar
1 1/2 msk (20 g) citronsaft

Italiensk maräng
1 dl vatten
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/4 vaniljstång, kan uteslutas
3 äggvitor

Garnering
färsk mynta

Instruktioner

Sätt ugnen på 170 °C.

Börja med pajbottnarna. Arbeta ihop alla ingredienser till en smulig konsistens. Fördela smulorna i 12 smorda ringar med en diameter på cirka 8 cm.

Grädda crumble-bottnarna i 10-12 min i mitten av ugnen. Förbered myntakaramellen under tiden.

Skölj, banka och hacka myntan fint och blanda den med grädde som ska stå och dra minst 1 timme. Sila bort myntan från grädden och värm i en kastrull till kokpunkten.

Koka socker på låg värme i en kastrull till en ljusbrun karamell, rör inte för mycket. När karamellen fått önskad färg, tillsätt den uppvärmda grädden lite åt gången. Rör i smöret i fyra omgångar och rör till sist ner saltet.

Häll karamellen i en värmetålig skål och låt stå i rumstemperatur några timmar. Fördela sedan karamellen med en spritspåse som ett tunt lager på crumble-bottnarna. Låt stelna och ta sedan ut bottnarna från ringarna.

Gör rabarberkompotten. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten cirka 10 minuter. Skala rabarberna och skär dem i mindre bitar och vänd tillsammans med socker. Låt dra i några minuter.

Koka rabarberna med jordgubbar och citronsaft tills de är mjuka. Ta kastrullen från värmen och mixa kompotten till önskad konsistens.

Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ut i den varma kompotten. Fyll kompotten i de ringar som använts till botten och låt dem sätta sig i frysen, cirka 2 timmar.

Ta ut formarna från frysen och lösgör dem genom att värma dem en smula runt om ringen, antingen med en brännare eller genom att doppa dem hastigt i varmt vatten. Placera kompotten ovanpå bottnarna med karamell och ställ kallt.

Gör den italienska marängen. Koka upp vatten, socker och vanilj till 121°C. När sockerlagen når 121°C, ta kastrullen från värmen.

Vispa äggvitorna på hög hastighet. När vitorna har fått lite höjd, häll i den varma sockerlagen i en tunn stråle. Fortsätt vispa marängen tills den är nedkyld och tillräckligt fast att spritsa på rabarbertarterna som dekoration med hjälp av en spritspåse med tyll. Dekorera med färsk mynta.

Tips. Sätt lite färg på marängen genom att måla ett streck med röd färgpasta längs innersidan av spritspåsen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!