Astrids muffins

10–12 stycken 1 timme
Läckra muffins med äpplen. Äpplena får en ton av kola och lakrits tack vare muscovadosirapen.
Astrids muffins
Betyg: (16st)

Ingredienser

    Mördeg

    • 75 g smör
    • 1 3/4 dl vetemjöl
    • 2 msk Dansukker Strösocker
    • 1/2 tsk stött kardemumma

    Muffinssmet

    • 150 g smör, rumsvarmt
    • 3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 2 ägg
    • 3 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 3 tsk Dansukker Vaniljsocker

    Fyllning

    • 4 små äpplen
    • 50 g smör
    • 1/2 dl Dansukker Muscovadosirap

    Mördeg: Nyp ihop smör, mjöl och socker till mördegen. Blanda i kardemumman. Forma degen till en rulle cirka 5 cm i diameter. Låt vila i kyl minst 30 minuter.

    Sätt ugnen på 175°.

    Muffinssmet: Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt.
    Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i smeten.

    Fyllning: Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i 2–3 mm tjocka runda skivor.
    Stek äpplena på låg värme i smör. Ringla över sirapen och låt puttra några minuter, tills de blir mjuka.

    Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Klicka eller spritsa i 1 msk smet i varje form. Lägg i en äppelskiva. Klicka i lite smet. Lägg i nästa skiva och bred 1 msk smet över.

    Skiva mördegen 2–3 mm tjock och lägg på toppen.

    Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna.

    Recept Astrid Blum, Ljungbyhed