Mandeltårta

Påskig mandeltårta med härlig aprikossylt. Gör mandelbotten, skär i tre och fyll med aprikossylt och frosting. Pynta med florsocker och påskägg.

cirka 15 bitar

Betyg (1 st)

Sätt betyg

Ingredienser

5 ägg
1 1/2 dl Dansukker Strösocker eller Rörsocker, gärna ekologiskt
3/4 dl kokande vatten
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g mald mandel

Fyllning
100 g torkade aprikoser
2 dl vatten
2 dl Dansukker Syltsocker
5 dl grädde
4 äggulor
2 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 msk Maizenamjöl
100 g rumsvarmt smör

Garnering
Dansukker Florsocker
påskgodis

Instruktioner

Börja med aprikoserna till fyllningen. Skär aprikoserna i mycket små bitar eller mixa dem med vattnet. Blanda aprikoser, vatten och syltsocker i en gryta och sjud under omrörning i fem minuter. Skumma. Ställ åt sidan.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna och hälften av sockret lätt och pösigt. Tillsätt vattnet. Vitorna och saltet vispas fast innan resten av sockret vispas i. Blanda vetemjöl, bakpulver och mandel och vänd ner i äggulesmeten. Vänd försiktigt i äggvitesmeten. Häll upp i smord och bröad springform, cirka 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna innan den delas i fyra bottnar.

Blanda grädde, äggulor, florsocker och maizenamjöl i en gryta och koka under omrörning till det tjocknar. Sila krämen och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt vaniljsockret och smöret och rör tills smöret är inblandat i krämen. Sätt lock på grytan och ställ i kylskåp för att svalna. Bred aprikossylten på tre av bottnarna. Fördela krämen ovanpå sylten och lägg samman bottnarna. Garnera tårtan med florsocker och godisbitar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.