Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Smakrikhet och smakpalett för sirap

Ljus Sirap

Ljus Sirap tillverkas av sockerbetor och är vår klassiska baksirap med en rund karamellig smak och en fin ljus färg.

Gott till: Ljus Sirap ger en härlig sötma och är god som den är men passar också utmärkt till godis, desserter, söta såser och som smaksättare i olika maträtter, tex. kålpudding.

Tips! Prova att blanda lite sirap med olivolja och ringla över din tomatsallad, det lyfter alla smaker.

Mörk Sirap

Mörk Sirap tillverkas av sockerbetor och melass från sockerrör. Den har en tydlig smak av lakrits, fyllig karamell, sälta och en härlig mörk färg.

Gott till: Mörk Sirap ger en djupare och fylligare smak och passar utmärkt till pepparkakor, godis, fudgekaka, bakverk med choklad och maträtter.

Tips! Tillsätt Mörk Sirap i din vinägrette eller marinad och du får en rundare och fylligare smak.

Brödsirap

Brödsirap tillverkas av sockerbetor, melass från sockerrör och innehåller malt som gör matbröden mustiga och saftiga. Brödsirap är mörk i färgen.

Gott till: Brödsirap används främst vid brödbakning, både ljusa och mörka matbröd eftersom sirapen främjar jäsningen, ger en fyllig smak och en fin skorpa. Brödsirap gör att brödet håller sig färskt längre.

Tips! Pensla brödet med lite Brödsirap när du tar ut det ur ugnen – ger en vacker glansig och smakrik skorpa.

Vit Sirap

Vit Sirap tillverkas av sockerbetor och ger en angenäm söt smak. Vit Sirap har många funktionella egenskaper såsom att främja jäsning av vetebröd och att hålla det färskt längre.

Gott till: Passar utmärkt i degen när du bakar vetebröd och bullar eller som sockerlag i dina drinkar.

Tips! Pensla dina kanelbullar eller saffransbullar med Vit Sirap när de svalnat från ugnen – ger en vacker glansig yta och håller bullarna saftiga längre.

Bra att veta om Sirap

Sirap har oändlig hållbarhet.

Om sirapen kristalliserats, lägg sirapsflaskan i ljummet vattenbad så kommer den att återgå till normal konsistens.

Dansukker Svensk Sirap är tillverkad i Sverige på sockerbetor odlade på skånska åkrar och fungerar som ett utmärkt alternativ till vanligt socker.


Tillverkning av Sirap
Sirap tillverkas genom en blandning av olika sidoströmmar som erhålls vid tillverkning av vitt socker från bet- eller rörsocker.

Sirap tillverkas i olika kvaliteter genom att de olika sidoströmmarna blandas på olika sätt och som på så sätt ger olika variationer i färg och smak.

Recept med Ljus Sirap

Rocky road-kladdkaka

Choklad- och mintkola

Solrosknäck

Kolasås

Bountychokladkaka med kola

Jordnötsbräck

Recept med Mörk Sirap

Fudgekaka

Arompepparkakor

Julig kryddkaka

Mjuk chokladfudge

Lakritsfudge

Kryddiga revben

Recept med Vit Sirap

Äppelmocktail

Saffransbullar med pistagenötter

Frisk citrusglass med kardemumma

Polkafudge

Citruskaka

Vintersaga

Recept med Brödsirap

Vörtbröd

Frukostbullar med saffran

Julbröd

Kumminkransar

Lingonbröd

Julscones

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.