Frisk citrusglass med kardemumma

Hemmagjord citrusglass med kardemumma. En frisk avslutning på middagen eller att avnjuta en varm sommardag.

Betyg (9 st)

Ingredienser

3 msk kardemummakapslar, gärna gröna
2 obesprutade apelsiner
2 obesprutade clementiner
4 äggulor
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
5 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap

Garnering
1 obesprutad apelsin
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 dl Dansukker Florsocker
1 msk kakao
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl grädde

Instruktioner

Tryck sönder kardemummakapslarna och ta bort skalet. Riv skalet på citrusfrukterna och pressa ur saften. Lägg saften, skalet och kardemumman i en kastrull och sjud tills hälften av saften återstår. Låt svalna. Vispa äggulorna och sockret lätt och pösigt. Koka upp grädden och sirapen. Häll den varma grädden i små skvättar under kraftig vispning ner i äggsmeten. Sila därefter ner den avsvalnade saften. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller häll den i en form och ställ i frysen i minst 5 timmar. Rör om en gång i halvtimmen. Skär av skalet på apelsinen och strimla det fint. Koka det mjukt i sirapen. Blanda florsocker, vaniljsocker, kakao och grädde i en kastrull och koka upp. Skeda upp glassen i glas eller på assietter och garnera med apelsinskal och lite ringlad chokladsås.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.