Brödsirap
Brödsirap ersätter både den Ljusa och Mörka Brödsirapen som tidigare fanns i vårt sortiment. Brödsirap innehåller mera malt än tidigare, 20%, som gör matbröden ännu mustigare och saftigare. Malten hjälper till att förstärka sirapens goda bakegenskaper. Brödsirapen kan änvändas till både ljusa och mörka matbröd.
Sirap (sockersirap) erhålls genom blandning av olika sidoströmmar som erhålls vid tillverkning av vitt socker från bet- eller rörsocker. Sirap är en trögflytande lösning som består av socker (sackaros), druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Kombinationen av de olika sockerarterna förhindrar kristallisation och det mycket höga sockerinnehållet på ca 80 % garanterar lång hållbarhetstid.
Sirap tillverkas i olika kvaliteter genom att de olika sidoströmmarna blandas på olika sätt och på så sätt kan man få fram variationer avseende på färg och smak. Färg och smaken kommer huvudsakligen från mindre mängder mineralsalter och andra ämnen som finns naturligt i råvaran, men salt kan behövas tillsättas för att rätt smakprofil ska erhållas. Varje kvalitet är avpassad till sitt speciella användningsområde. Sirap som produkt är speciellt användbar vid bakning, men används även till konfektyrprodukter, glass och desserter.
Förutom att ge söt smak har Sirap en del funktionella fördelar, främjar jäsningen i bröd, ger en fin bakyta/skorpa på brödet, gör bröden mustigare, saftigare och färska längre och är en utmärkt smaksättare och smakförstärkare i olika typer av maträtter.
Sirapsflaskan från Dansukker är transparent vilket gör det enklare att dosera och korken hindrar läckage och spill.
Mått och vikt: Sirap
1 dl = 140 g
1 msk = 20 g
1 tsk = 7 g
Tips
- Även du som vill baka sockerfritt matbröd bör tillsätta 2 msk sirap till en 1/2 liter degvätska. Jästen "äter upp" sirapen under jäsningen så brödet är sockerfritt när det är färdigt. Prova, du märker en klar skillnad mot att inte ha sirap i degen.
Brödsirap
Näringsvärde per 100 g
Energi | 1309 kJ/308 kcal |
Fett | 0 g |
- varav mättat fett | 0 g |
Kolhydrat | 76 g |
- varav sockerarter | 69 g |
Protein | 1,0 g |
Salt | 0,68 g |
Ingredienser: Sirap, maltextrakt (20%). Maltextrakt härrör från spannmål som innehåller gluten.
Recept
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.