Vörtbröd - Recept

Vörtbröd

4 limpor ca 2 timmar
Vörtbröd är en klassiker på julbordet. Ett kryddigt, saftigt och underbart väldoftande bröd på rågsikt, brödsirap och russin. Njut av julen i ett bröd.
Vörtbröd
Betyg (56st)

Ingredienser

  • 100 g smält smör
  • 1 l mörk öl eller julmust
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl Dansukker Brödsirap
  • 1 1/3 msk malda pomeransskal
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald nejlika
  • 2 krm kryddpeppar
  • 2 dl russin
  • ca 3 l rågsikt
  • 2 tsk salt

Pensling

  • mörk öl/julmust
  • Dansukker Brödsirap

Smält smöret och häll på ölen/julmusten, värm till ca 37°C.

Smula jästen i en degbunke och häll i vätskan, rör tills jästen löst sig. 

Tillsätt sirap, kryddor och russin. Arbeta därefter in rågsikten tills degen släpper skålens kanter. Tillsätt salt mot slutet. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 bitar som formas till limpor. Dela upp limporna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter. 

Sätt ugnen på 250°C. 

Pensla bröden med en blandning av en skvätt mörk öl/julmust och en skvätt brödsirap. Sänk temperaturen till 200°C och grädda vörtbröden i cirka 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet är framtaget av

Dansukker

;