Vörtbröd

Vörtbröd är en klassiker på julbordet. Ett kryddigt, saftigt och underbart väldoftande bröd på rågsikt, brödsirap och russin. Njut av julen i ett bröd.

4 limpor

PT1H

ca 2 timmar

Betyg (63 st)

Sätt betyg

Ingredienser

100 g smält smör
1 l mörk öl eller julmust
50 g jäst för söta degar
1 dl Dansukker Brödsirap
1 1/3 msk malda pomeransskal
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
2 krm kryddpeppar
2 dl russin
ca 3 l rågsikt
2 tsk salt

Pensling
mörk öl/julmust
Dansukker Brödsirap

Instruktioner

Smält smöret och häll på ölen/julmusten, värm till ca 37°C.

Smula jästen i en degbunke och häll i vätskan, rör tills jästen löst sig. 

Tillsätt sirap, kryddor och russin. Arbeta därefter in rågsikten tills degen släpper skålens kanter. Tillsätt salt mot slutet. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 bitar som formas till limpor. Dela upp limporna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter. 

Sätt ugnen på 250°C. 

Pensla bröden med en blandning av en skvätt mörk öl/julmust och en skvätt brödsirap. Sänk temperaturen till 200°C och grädda vörtbröden i cirka 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?