Ingredienser
100 g smält smör
1 l mörk öl eller julmust
50 g jäst för söta degar
1 dl Dansukker Brödsirap
1 1/3 msk malda pomeransskal
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
2 krm kryddpeppar
2 dl russin
ca 3 l rågsikt
2 tsk salt
Pensling
mörk öl/julmust
Dansukker Brödsirap
Instruktioner
Smält smöret och häll på ölen/julmusten, värm till ca 37°C.
Smula jästen i en degbunke och häll i vätskan, rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kryddor och russin. Arbeta därefter in rågsikten tills degen släpper skålens kanter. Tillsätt salt mot slutet. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 bitar som formas till limpor. Dela upp limporna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Pensla bröden med en blandning av en skvätt mörk öl/julmust och en skvätt brödsirap. Sänk temperaturen till 200°C och grädda vörtbröden i cirka 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.