Vörtbröd

Vörtbröd är en klassiker på julbordet. Ett kryddigt, saftigt och underbart väldoftande bröd på rågsikt, brödsirap och russin. Njut av julen i ett bröd.

4 limpor

ca 2 timmar

Betyg (62 st)

Ingredienser

100 g smält smör
1 l mörk öl eller julmust
50 g jäst för söta degar
1 dl Dansukker Brödsirap
1 1/3 msk malda pomeransskal
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
2 krm kryddpeppar
2 dl russin
ca 3 l rågsikt
2 tsk salt

Pensling
mörk öl/julmust
Dansukker Brödsirap

Instruktioner

Smält smöret och häll på ölen/julmusten, värm till ca 37°C.

Smula jästen i en degbunke och häll i vätskan, rör tills jästen löst sig. 

Tillsätt sirap, kryddor och russin. Arbeta därefter in rågsikten tills degen släpper skålens kanter. Tillsätt salt mot slutet. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 bitar som formas till limpor. Dela upp limporna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter. 

Sätt ugnen på 250°C. 

Pensla bröden med en blandning av en skvätt mörk öl/julmust och en skvätt brödsirap. Sänk temperaturen till 200°C och grädda vörtbröden i cirka 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kokos och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Bjud på frasiga våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.