Pensling
Smält smöret och häll på ölen/julmusten, värm till ca 37°C.
Smula jästen i en degbunke och häll i vätskan, rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kryddor och russin. Arbeta därefter in rågsikten tills degen släpper skålens kanter. Tillsätt salt mot slutet. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 bitar som formas till limpor. Dela upp limporna på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Pensla bröden med en blandning av en skvätt mörk öl/julmust och en skvätt brödsirap. Sänk temperaturen till 200°C och grädda vörtbröden i cirka 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Receptet är framtaget av