Ingredienser
Kladdkaka
130 g smör
130 g mörk choklad
1 3/4 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
2 nypor salt
Kolafyllning
3 dl vispgrädde
175 g smör
1 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl Dansukker EKO Socker
Tillbehör
120 g jordnötter
70 g pistagenötter
75 g choklad, mörk och ljus
40 g marshmallows
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 °C, under- och övervärme.
Smält smör och rör ner hackad choklad. Blanda till chokladen smält samman med smöret. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt muscovadorörsocker. Vispa till en jämn smet.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman. Vänd ner vetemjöl och salt och rör till en jämn smet.
Smörj en springform, cirka 24 cm i diameter och häll ner smeten. Grädda kladdkakan i cirka 10-15 minuter, den ska vara kladdig i mitten. Låt svalna helt, då sätter sig kladdkakan lite.
Blanda samtliga ingredienser till kolafyllningen i en kastrull och koka i cirka 20-30 minuter. Använd en termometer och mät till 120°C eller gör ett kulprov och se att kolan är lagom fast.
Hacka under tiden jordnötter och pistagenötter och ställ åt sidan. Hacka även choklad och ställ åt sidan. Tillsätt 2/3 av nötterna i den färdiga kolasmeten och häll smeten över kladdkakan. Strö över resten av nötterna, chokladen och marshmallows.
Ställ i kylskåpet några timmar för att stelna.
Tips. Vill du ha fina och jämna kanter, använd plastfilm runt kladdkakan och häll sedan över kolafyllningen.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag
Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta
Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.