Rocky road-kladdkaka

Rocky road-kladdkaka

ca 10 bitar 1 timme + några timmar att stelna
Rocky road hör julen till. Baka en härlig Rocky road-kladdkaka och bjud nära och kära. En klassiker i ny form tillsammans med en underbart god kladdkaka.
Rocky road-kladdkaka
Betyg (72st)

Ingredienser

    Kladdkaka

    • 130 g smör
    • 130 g mörk choklad
    • 1 3/4 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 2 ägg
    • 1 1/4 dl vetemjöl
    • 2 nypor salt

    Kolafyllning

    • 3 dl vispgrädde
    • 175 g smör
    • 1 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
    • 1 dl Dansukker EKO Socker

    Tillbehör

    • 120 g jordnötter
    • 70 g pistagenötter
    • 75 g choklad, mörk och ljus
    • 40 g marshmallows

    Sätt ugnen på 175 °C, under- och övervärme.

    Smält smör och rör ner hackad choklad. Blanda till chokladen smält samman med smöret. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt muscovadorörsocker. Vispa till en jämn smet.

    Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman. Vänd ner vetemjöl och salt och rör till en jämn smet.

    Smörj en springform, cirka 24 cm i diameter och häll ner smeten. Grädda kladdkakan i cirka 10-15 minuter, den ska vara kladdig i mitten. Låt svalna helt, då sätter sig kladdkakan lite.

    Blanda samtliga ingredienser till kolafyllningen i en kastrull och koka i cirka 20-30 minuter. Använd en termometer och mät till 120°C eller gör ett kulprov och se att kolan är lagom fast.

    Hacka under tiden jordnötter och pistagenötter och ställ åt sidan. Hacka även choklad och ställ åt sidan. Tillsätt 2/3 av nötterna i den färdiga kolasmeten och häll smeten över kladdkakan. Strö över resten av nötterna, chokladen och marshmallows.

    Ställ i kylskåpet några timmar för att stelna.

    Tips. Vill du ha fina och jämna kanter, använd plastfilm runt kladdkakan och häll sedan över kolafyllningen.

    Se film: Så här gör du Rocky road-kladdkaka

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;