Julbröd

Allt du kan önska av ett bröd i adventstid! Härligt mustiga smaker som passar perfekt till lagrad ost och julig skinka.

2 bröd

PT1H

ca 3 h (inkl. jäsningstid)

Betyg (11 st)

Sätt betyg

Ingredienser

33 cl julmust 
3 dl fint rågmjöl
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 dl Dansukker Brödsirap
2,5 dl russin
2 msk malet pomeransskal
12–14 dl vetemjöl

bakplåtspapper

Instruktioner

Värm julmusten i en kastrull tills den är riktigt het. Häll den över rågmjölet i en bunke och rör ihop. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, rågmjöl, salt, sirap, russin, pomerans och vetemjöl. Spara eventuellt lite vetemjöl till utbakningen.

Knåda degen väl i 10 minuter, gärna i en assistent. Degen är lite kladdig.

Låt den jäsa under bakduk i ca 50 minuter.

Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i två bitar och forma till limpor. Lägg dem i två 1,5 liters bakformar klädda med bakplåtspapper.

Skåra bröden med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in brödet, häll in 1 dl vatten i botten på ugnen och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk värmen till 175°C.

Grädda bröden i ca 50–60 minuter eller tills det låter ihåligt när du knackar på det. Lägg eventuellt på ett ark med bakplåtspapper eller ugnsfolie under de sista 20 minuterna om brödet börjar bli för mörkt.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?