Julbröd

Allt du kan önska av ett bröd i adventstid! Härligt mustiga smaker som passar perfekt till lagrad ost och julig skinka.

2 bröd

PT1H

ca 3 h (inkl. jäsningstid)

Betyg (11 st)

Sätt betyg

Ingredienser

33 cl julmust 
3 dl fint rågmjöl
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 dl Dansukker Brödsirap
2,5 dl russin
2 msk malet pomeransskal
12–14 dl vetemjöl

bakplåtspapper

Instruktioner

Värm julmusten i en kastrull tills den är riktigt het. Häll den över rågmjölet i en bunke och rör ihop. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, rågmjöl, salt, sirap, russin, pomerans och vetemjöl. Spara eventuellt lite vetemjöl till utbakningen.

Knåda degen väl i 10 minuter, gärna i en assistent. Degen är lite kladdig.

Låt den jäsa under bakduk i ca 50 minuter.

Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i två bitar och forma till limpor. Lägg dem i två 1,5 liters bakformar klädda med bakplåtspapper.

Skåra bröden med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in brödet, häll in 1 dl vatten i botten på ugnen och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk värmen till 175°C.

Grädda bröden i ca 50–60 minuter eller tills det låter ihåligt när du knackar på det. Lägg eventuellt på ett ark med bakplåtspapper eller ugnsfolie under de sista 20 minuterna om brödet börjar bli för mörkt.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!