Nötkaka med hallonganache

10 bitar ca 1 timme + 1 dygn i kylskåpet
Nötkaka med hallonganache är en riktig läckerbit att bjuda på! En nötkaka med hackad mjölkchoklad toppad med en len och krämig hallonganache på vit choklad.
Nötkaka med hallonganache
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Nötbotten

    • 3 msk (40 g) hasselnötter
    • 3 msk (40 g) valnötter
    • 2 ägg
    • 1 dl Dansukker Farinsocker
    • 75 g smör
    • 1 msk Dansukker Mörk Sirap
    • 1 dl vetemjöl
    • 1/2 tsk salt
    • 75 g mjölkchoklad

    Hallonganache

    • 275 g vit choklad
    • 250 g frysta hallon
    • 75 ml grädde
    • 20 g citronsaft

    Garnering

    • färska hallon
    • ätliga blommor, t ex röd harsyra

    Sätt ugnen på 170°C.

    Mixa hasselnötter och valnötter till ett fint nötmjöl. Vispa därefter ihop ägg och farinsocker. Smält smöret och vispa ner i äggsmeten tillsammans med sirapen. Rör ner mjöl, nötmjöl och salt. Hacka chokladen fint och vänd ner i smeten.

    Smörj en brödform, cirka 27cm x 20cm. Klä formen med ett bakplåtspapper och häll ner smeten i formen. Baka nötkakan i nedre delen av ugnen i 18-20 min och låt bottnen kallna i formen.

    Gör hallonganachen. Hacka vit choklad fint och lägg i en skål. Koka upp hallonen och pressa genom en finmaskig sil. Koka upp hallonsaft, citronsaft och grädde. Häll den varma saftblandningen över chokladen och rör till en jämn smet.

    Häll 80 gram av ganachen i en spritspåse och lägg den i kylen. Häll resten av ganachen över nötbottnen som är kvar i brödformen. Ställ kakan i kylskåpet över natten.

    Ta ut kakan från kylskåpet och från formen. Skär bort sidorna av kakan och skär bitar i cirka 2,5 cm. Spritsa fem små klickar av ganachen på varje bit och sätt ett halvt hallon på varje klick.

    Dekorera med ätliga blommor före servering.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker