Tips


Att tänka på när du kokar saft och sylt

• Välj råvaror av bästa kvalitet

• Sortera bort skadade eller angripna bär och frukter

• Var noga med hygienen

• Skumma noga! Skummet innehåller bakterier och mögelsvampar

• Fyll burkar och flaskor ända upp till kanten så att så lite luft som möjligt finns kvar


Det blir klumpar i sylten, vad gör jag?

Om det uppstår små geléiga klumpar i sylten beror detta på att bären varit väldigt pektinrika och med pektinet i syltsockret har det blivit lite för mycket pektin. Testa att koka om sylten med en tillsats av lite saft eller vatten. Koka upp och sjud i 1-2 minuter så kan klumparna lösa sig.


Ekologiskt syltsocker

På grund av ett annat pektin i det ekologiska syltsockret i jämförelse med det traditionella syltsockret, kan sylten som kokas med det ekologiska bli något lös i konsistensen.


Frysa in bär

Sockra dina bär som du skall frysa in, eller lägg dem i sockerlag. Tänk på att sockerlagen ska vara kall innan du häller den på bären. Osockrade bär håller 3-4 månader i frysen medan sockrade bär håller sig i minst 1 år.


Förvaring

Sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.


Gör dina egna etiketter

Med vår etikettautomat gör du enkelt fina etiketter till säsongens alla goda sylter och safter

Testa vår etikettautomat här >>


Hur får jag rätt konsistens på sylten?

För att testa syltens konsistens, sätt in en tallrik i kylen innan du börjar syltkoket. När sylten är färdig, lägg en klick av sylten på den kalla tallriken och sätt in i kylen. När sylten svalnat drar du en sked genom sylten för att se hur konsistensen är. Är sylten lagom i konsistensen fylls den på burkar som du sedan försluter noga.


Hur gör man gelé med syltsocker?

Detta är inget vi rekommenderar eftersom vi inte kan garantera att resultatet blir bra. Istället för gelé riskerar man att få en seg, grynig kräm, vilket beror på att syran i bären påverkar pektinet. Ska man bara göra en liten sats gelé rekommenderar vi Gelésocker Multi. En förpackning räcker till 4 dl råsaft. För större satser blir det mer ekonomiskt att använda vanligt socker. Använd 1 kg socker till 1 liter råsaft och koka i 10-15 minuter. Gör sedan ett geléprov där en tesked av koket läggs ett kallt tefat som sätt in i kylen för att svalna.


Hygien

Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Fyll på burkarna ända upp till kanten och sätt sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer finns och det är dessa som kan göra att sylten möglar. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok.


Kan man använda syltsocker till rårörd sylt?

Nej, syltsockret måste koka i minst 2 minuter för att pektinet ska lösas ut i sylten.


Kan man göra äpplemos med syltsocker?

Nej, det blir inget mos utan en mycket fast marmelad. Till äpplemos är det bättre med vanligt strösocker.


Koka inte för stora satser sylt!

Gör flera mindre istället, eller frys in bär och frukt i lämpliga förpackningar och koka efterhand som sylten tar slut. Stora satser gör att koktiden blir lång och både smak och färg försvinner.


Receptet säger att jag ska koka bär och vatten i ett antal minuter innan jag tillsätter sockret. Fungerar det även med syltsocker?

Ja, det är ingen skillnad mellan strösocker och syltsocker i det här fallet.


Receptet säger att jag ska varva bär och strösocker och låta stå över natten. Kan man göra det med syltsockret också?

Ja, syltsocker fungerar utmärkt i de flesta syltrecept där det står att du ska använda strösocker.


Skumma noga

Skumma sylten noga innan den fylls på burkar! Skummet kan innehålla bakterier och mögelsvampar.


Sylta och safta med frysta bär

Använd frysta bär till saft, sylt och marmelad. De finns året om till bra pris i frysdisken. Passa på att äta och njuta av de färska bären under den korta perioden de finns.

 

Har du gott om bär i din trädgård, passa på att frysa in i lagom stora portioner för ett syltkok och ta vara på sol och värme ute istället för att stå inne och sylta. Det finns gott om tillfälle till detta under höst och vinter.


Sylten stelnar inte, vad gör jag?

Det kan bero på att bären/frukten innehållit för lite pektin eller att sockermängden inte varit tillräcklig. Koka sylten häftigt i ett par minuter för att koka bort lite vätska eller koka om sylten med tillsats av Melatin (pektinpulver som säljs i små påsar i vanliga livsmedelsbutiker) enligt anvisningarna på förpackningen.


Sylten är för fast, vad gör jag?

Om sylten är för hård, koka upp den igen med lite vatten.


Syltsockrets bäst före-datum har passerat, är det fortfarande användbart?

Det beror på hur hur gammalt Syltsockret är. Upp till ett år efter utgångsdatum är okej, men är sockret äldre än så kan vi inte garantera att konserveringsmedlet längre är verksamt, varför sylten då bör förvaras i kylskåp eller frysas. Även pektinet kan försämras med tiden vilket kan påverka konsistensen på sylten.


Tips på smaksättningar

• Låt en kanelstång eller ett par stjärnanis koka med bären när du kokar sylt.

• Lite lavendelblommor i jordgubbssylten blir jättegott. Det blir även gott att blanda i

50-100 g riven mörk choklad i sylten.

• Lägg i en liten bit färsk ingefära när du kokar rabarbersylt eller rabarbermarmelad.

• Hela eller hackade mandlar i sylten eller marmeladen gör den riktigt lyxig.

• Tillsätt ett par kvistar färsk timjan eller rosmarin när du kokar äpplemos eller äpplesylt. Det är även gott tillsammans med plommon.

• Ett par matskedar konjak eller whisky i sylten eller marmeladen gör den extra festlig. Calvados passar bra i äpplesylten eller äpplemarmeladen.


• Ta vara på sommarens färska örter i inläggningen eller sylten. Tillsätt dem i slutet av syltkoket för att bevara smak och form.

• I en marmelad eller sylt av citrusfrukter passar det extra bra att tillsätta nötter eller mandlar. Russin tillför sötma och karaktär i en lite syrligare sylt.

• Vin och vinäger ger en perfekt smakbrytning i sylt. En lite ljusare sylt får du med vitt vin eller vit vinäger, medan rött vin och röd vinäger ger en härlig, mörk sylt.


Vad betyder 1+3?

Detta är en liten förpackning med syltsocker för extra lättsockrad sylt. Förpackningen är anpassad till 1 kg bär eller frukt. 1 står för en del socker och 3 för tre delar bär. Med det här syltsockret får man en sylt med bra konsistens trots den lilla mängden socker.


Vad betyder rutan på syltsockerpåsen?

Det är enkelt, man läser från vänster till höger. Första kolumnen är för normal sötad sylt, nästa kolumn är för lättsockrad sylt och längst till höger har vi ett recept på citrusmarmelad.


Vad är de bruna prickarna i syltsockret?

Det kan uppstå om ditt Syltsocker har stått i skafferiet en längre tid. Prickarna uppstår då citronsyran reagerar med sockret, och är inget att oroa sig över. Syltsockrets övriga egenskaper påverkas inte och färgen försvinner i den färdiga sylten.


Varför flyter frukten upp?

Det kan bero på för kort koktid. Frukten/bären innehåller en del luft som måste koka bort.
Vad gör man? - Låt den varma sylten stå kvar i grytan i 15 minuter för att svalna. Rör om då och då så att bären/frukten fördelar sig jämnt. Du kan också vända syltburken då och då medan sylten stelnar.


Varför har saften blivit gelé?

Bären har inte varit tillräckligt mogna för att koka saft av dem. Det har funnits för mycket pektin i dem. Ställ flaskorna i varmt vatten så att saften löser sig. Koka sedan upp saften med 3-4 dl vatten per liter saft och tillsätt 1 krm konserveringsmedel per liter saft.


Varför jäser saften/sylten?

Det kan bero på för lite socker, att den förvarats för varmt eller att det funnits någon dålig frukt eller bär med i koket. Var alltid noga med rensning av frukt och bär. Ett enda dåligt bär kan förstöra hela koket. Dåligt rengjorda burkar eller flaskor kan även det vara orsaken. Även dålig skumning kan orsaka jäsning.


Varför möglar saften/sylten?

Det kan bero på för liten sockermängd, dåliga bär eller dålig rensning av bären. Inte tillräckligt rengjorda burkar eller varm och fuktig förvaring kan också vara en orsak. När marmeladen eller sylten är färdig är det viktigt att snabbt fylla på burkarna och att fylla dem ända upp till kanten. Kasta alltid mögliga produkter. Använd dem aldrig då vissa mögelsorter kan bilda giftiga ämnen.


Varför stelnar inte gelén?

Det kan bero på för kort koktid, för lite socker eller övermogna bär. Eller att man använt Syltsocker som dessvärre inte fungerar till gelé. Använd vanligt Strösocker eller Gelésocker Multi till gelé.
Vad gör man? - Blanda 1 tsk pektinpulver med 1 msk socker och sjud i ett par minuter. Stelnar den inte nu heller, späd med vatten och gör saft istället.