EKO – en serie av ekologiskt och närodlat betsocker

Nordic Sugar har ställt om odling och produktion av Dansukkers ekologiskt odlade socker, från sydamerikanskt rörsocker till närodlat betsocker.

Oktober 2020 lanserade Dansukker en serie ekologiska produkter tillverkade av närodlade sockerbetor. Produktserien innehåller Eko Socker 1 kg och Eko Florsocker 500 g, båda gjorda av ekologiska sockerbetor odlade på svenska och danska åkrar. I det ekologiska sortimentet återfinns även Eko Syltsocker 500 g med ett nytt och förbättrat recept som både ger en mindre söt sylt men även en bättre och fastare konsistens. Den, liksom Eko Ljus Sirap 750 g och Eko Bitsocker 500 g, tillverkas av europeiska ekologiska sockerbetor istället för sydamerikanska sockerrör.

Det som skiljer de ekologiska sockerprodukterna från våra ordinarie produkter är odlingen. Den ekologiska betodlingen kräver en stor omställning från betodlaren. Man ersätter kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel med naturliga gödningsmedel, t ex stallgödsel från den egna gården. Ogräset på betfälten rensas till viss del mekaniskt med maskiner, varav en lite del med solcellsdrivna robotar, och till viss del för hand med hackor på traditionellt vis, odlingen blir på så vis personal- och tidskrävande och kan in slutändan komma att kosta lite mer. Slutprodukten blir ett socker med samma höga kvalitet och egenskaper som konventionellt odlat socker, men med mindre påverkan på vår miljö.

I Sverige märks ekologiska produkter med KRAV. KRAV är det organ som utvecklar regler för ekologisk odling och förädling. Ett externt certifieringsföretag kontrollerar sedan att dessa följs.
EKO Socker, Florsocker, Ljus Sirap och Bitsocker är KRAV-märkta.

Dansukker har i sortimentet även Ekologiskt Rörsocker Fairtrade som tillverkas av ekologiskt odlade rörsocker från Sydamerika.

EKO Florsocker

EKO Florsocker är finmalt vitt socker för bakning av kakor, glasyr, maräng, konfektyr, desserter, till vispad grädde och som dekoration. Det är tillverkat av närodlade betor från Sverige och Danmark.

Det som skiljer de ekologiska sockerprodukterna från våra ordinarie produkter är odlingen. Vid ekologisk odling får jorden sin näring från naturliga gödningsmedel och all bekämpning av ogräs görs manuellt.

Mått och vikt: Florsocker
1 dl = ca 60 g
1 msk  = 10 g
1 tsk = 3 g

Tips
- Vispa upp florsocker och äggvita till en fluffig och blank glasyr att dekorera med.

Säljs i förpackning om 500 g.

Näringsvärde per 100 g

Energi 1700 kJ/400 kcal
Fett 0 g
- varav mättat fett 0 g
Kolhydrat 100 g
- varav sockerarter 98 g
Protein 0 g
Salt 0 g

 

Innehåll: KRAV-ekologiskt betsocker, 2% ekologisk potatisstärkelse.


Recept

Recept med Florsocker »

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.