Anisbröd

ca 45-50 st. ca 2 tim.
Sockerdoppade anisbröd till julen är ett måste för norrbottningar. Anisbröd påminner om munkar, men är annorlunda i smaksättning och form.
Anisbröd
Betyg: (0st)

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2-2 msk stött anis
  • ca 15 dl vetemjöl
  • 750-1000 g kokosfett

Limesocker/Kardemummasocker

  • 2 dl Dansukker Strösocker + skalet av
  • 1 lime/2 tsk kardemumma

Kanelsocker/Kokossocker/Vaniljsocker

  • 2 dl Dansukker Strösocker + 3 tsk kanel/
  • 2 dl kokos/1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och låt svalna till 37°C.

Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet tillsammans med sirap, salt och anis.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min.
Låt jäsa under bakduk i 45 min.

Dela degen i två delar och kavla ut till ca 60x45 cm och ca 1/2 cm tjock. Skär ut
8 cm långa och 3 cm breda bitar. Skär två hack på långsidan av bitarna. Eller skär till valfria former. Låt bitarna jäsa ca 20 min.

Rör ihop valfri sockerblandning i en skål och ställ åt sidan.

Värm upp kokosfettet till 180°C, använd en termometer för att se temperaturen eller lägg i en liten bit deg i fettet. Får degen fin gyllenbrun färg efter ca 1 min har fettet rätt temperatur.

Fritera några bröd i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg, i ca 2-3 min.

Doppa i valfri sockerblandning och låt svalna på ett bakplåtspapper.

Receptet är framtaget av

Dansukker