Äppelkaka med vaniljsås i glas

8 portioner 35 minuter
En riktig favorit i alla åldrar! Varva ingredienserna i glasburk strax före serveringen.
Äppelkaka med vaniljsås i glas
Betyg: (47 st)

Ingredienser

    Snabbt äppelmos

    • 1 kg äpplen
    • 2 dl Dansukker Vit Sirap
    • 2 tsk kanel
    • pressad saft av ½ citron
    • 1 krm salt

    Kaksmulor

    • 10 digestivekex
    • 1 tsk kardemumma
    • 100 g smör, rumsvarmt
    • 1 dl vetemjöl
    • 1½ tsk bakpulver

    Vaniljsås

    • 2 dl vispgrädde l
    • 3 äggulor
    • 2 msk Dansukker Strösocker
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Äppelmos: Skala äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en skål med höga kanter och häll över sirapen. Baka äpplena i mikron på 800 watt i 6 minuter. Ta ut skålen och rör om. Ställ tillbaka skålen och baka på 800 watt i ytterligare 8 minuter tills äpplena känns mjuka. Mixa sedan försiktigt äpplena och tillsätt resten av ingredienser. Låt moset svalna.
    3. Krossa digestivekexen till smulor i matberedare eller för hand. Tillsätt övriga ingredienser till smulorna och knåda till en smulig deg. Strö på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda högt upp i ugnen cirka 6 minuter. Ta ut och låt svalna.
    4. Vaniljsås: Vispa grädden. Vispa sedan äggulor och socker pösigt i en annan skål. Vänd ihop grädde och äggulevisp och tillsätt vaniljsockret.
    5. Servering: Varva smulor, äppelmos och vaniljsås i glasburk eller glas. Toppa med smulor.

    Recept Sofia Henriksson, Stockholm