Äppelkaka

- Recept Peter Dahlberg
Varför inte ta vara på äpplena i en god och saftig äppelkaka med smak av kanel?

1 kaka/12 bitar

Betyg (32 st)

Ingredienser

150 g smör
2 dl Dansukker Brun Farin (150 g)
3 ekologiska ägg
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1/2 dl ekologisk mjölk (50 g)
3 tsk malen kanel
2 msk Dansukker Strösocker
3-4 äpplen

Dansukker Florsocker att strö över kakan

Instruktioner

1. Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
2. Vispa smör och Brun Farin krämigt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, Vaniljsocker, flingsalt och 1 tsk malen kanel i en skål. Vänd ner mjölblandningen lite i taget i äggsmeten tillsammans med mjölken. Riv ett av äpplena grovt på ett rivjärn. Vänd ner det rivna äpplet i smeten.
3. Klä botten av en form, med löstagbar kant (á 24 cm i diameter), med bakplåtspapper. Fyll formen med smeten.
4. Kärna ur resterande äpplen och skiva i lagom stora klyftor, lägg dem i en skål. Blanda 2 msk Strösocker med 2 tsk kanel och strö över äppelklyftorna. Tryck ner äppelklyftorna i ett fint mönster i smeten. Strö över överblivet kanelsocker över kakan.
5. Grädda i mitten av ugnen i c:a 35 minuter. Låt svalna.
6. Pudra över florsocker och servera.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.