Äppelmoussebakelser

- Recept Malin Sahlberg
Äppelmoussebakelser en riktig höstbakelse med kardemummabotten, äppelmousse och karamelliserade äpplen på toppen.

Betyg (69 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Botten
1 st ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk finmald kardemumma
75 g smör

Gräddning: 175 grader, ca 10-12 minuter

Mousse
150 g äppelklyftor
2 dl vatten
0,5 dl Dansukker Strösocker
2 st ägg
0,5 dl Dansukker Strösocker
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
1,5 dl vispgrädde

Karamelliserade äpplen
2 st äpplen
1 dl Dansukker Brun farin
0,25 dl vatten
50 g smör

Instruktioner

Botten
Börja med att smälta smöret. Rör sedan ihop Strösocker och ägg. Tillsätt det smälta smöret och rör sedan ner mjöl och kardemumma. Häll smeten i en smord och bröad springform på ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen och låt sedan svalna innan den lossas från formen.

Äppelmousse
Lägg de skalade äppelklyftorna i en gryta och häll på vatten och en halv deciliter Strösocker. Låt det koka så att äpplena blir mjuka, tar ca 5-10 minuter. Häll av vattnet och mixa äpplena till en puré.

Blanda gelatinpulvret med en matsked vatten, låt stå och svälla i ca 5 minuter. Vispa under tiden ihop ägg och en halv deciliter Strösocker så det blir ljust och fluffigt. Vispa också upp grädden till medelhårda toppar.

Ta den svälta gelatinen och rör ner i den varma äppelpurén så att gelatinet smälter och blandas helt med purén. Vänd sedan ner äppelpurén i äggvispet och vänd sedan ner det i grädden.

Montering
Stansa ut bottnar med bakelseringar (7 cm i diameter och ca 5 cm höga) och klä insidan på ringarna med bageriplats, ställ dem på en bricka som får plats i frysen. Placera bottnarna i ringarna och fyll sedan på med mousse. Slå brickan mot bänkskivan för att få en jämn topp och bli av med eventuella luftbubblor inne i moussen.

Ställ bakelserna i frysen i minst fyra timmar, det går jätte bra att förbereda fram till hit upp till en vecka innan de ska serveras.

Ta fram bakelserna från frysen minst en timme innan de ska ätas. De kan också tinas i kylen, då tar det några timmar till.

Karamelliserade äpplen
Skala och skär äpplena i jämna tärningar. Lägg Brun farin i en torr stekpanna och låt det smälta på medeltemperatur. Rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. När nästan allt har smält, rör lite med en träslev och häll sedan på vattnet. Rör därefter ner smöret när sockret kokar ordentligt. Tillsätt till sist äppelklyftorna och låt dem koka under omrörning i 4-5 minuter.

Låt äpplena svalna.

Dekor
Lossa bakelserna från bakelseringen och plasten. Placera de spå serveringsfat eller assister. Dekorera bakelserna med de karamelliserade äpplena och ringla sedan kvarvarande karamell på toppen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?