Äppelmoussebakelser

- Recept Malin Sahlberg
Äppelmoussebakelser en riktig höstbakelse med kardemummabotten, äppelmousse och karamelliserade äpplen på toppen.

Betyg (69 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Botten
1 st ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk finmald kardemumma
75 g smör

Gräddning: 175 grader, ca 10-12 minuter

Mousse
150 g äppelklyftor
2 dl vatten
0,5 dl Dansukker Strösocker
2 st ägg
0,5 dl Dansukker Strösocker
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
1,5 dl vispgrädde

Karamelliserade äpplen
2 st äpplen
1 dl Dansukker Brun farin
0,25 dl vatten
50 g smör

Instruktioner

Botten
Börja med att smälta smöret. Rör sedan ihop Strösocker och ägg. Tillsätt det smälta smöret och rör sedan ner mjöl och kardemumma. Häll smeten i en smord och bröad springform på ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen och låt sedan svalna innan den lossas från formen.

Äppelmousse
Lägg de skalade äppelklyftorna i en gryta och häll på vatten och en halv deciliter Strösocker. Låt det koka så att äpplena blir mjuka, tar ca 5-10 minuter. Häll av vattnet och mixa äpplena till en puré.

Blanda gelatinpulvret med en matsked vatten, låt stå och svälla i ca 5 minuter. Vispa under tiden ihop ägg och en halv deciliter Strösocker så det blir ljust och fluffigt. Vispa också upp grädden till medelhårda toppar.

Ta den svälta gelatinen och rör ner i den varma äppelpurén så att gelatinet smälter och blandas helt med purén. Vänd sedan ner äppelpurén i äggvispet och vänd sedan ner det i grädden.

Montering
Stansa ut bottnar med bakelseringar (7 cm i diameter och ca 5 cm höga) och klä insidan på ringarna med bageriplats, ställ dem på en bricka som får plats i frysen. Placera bottnarna i ringarna och fyll sedan på med mousse. Slå brickan mot bänkskivan för att få en jämn topp och bli av med eventuella luftbubblor inne i moussen.

Ställ bakelserna i frysen i minst fyra timmar, det går jätte bra att förbereda fram till hit upp till en vecka innan de ska serveras.

Ta fram bakelserna från frysen minst en timme innan de ska ätas. De kan också tinas i kylen, då tar det några timmar till.

Karamelliserade äpplen
Skala och skär äpplena i jämna tärningar. Lägg Brun farin i en torr stekpanna och låt det smälta på medeltemperatur. Rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. När nästan allt har smält, rör lite med en träslev och häll sedan på vattnet. Rör därefter ner smöret när sockret kokar ordentligt. Tillsätt till sist äppelklyftorna och låt dem koka under omrörning i 4-5 minuter.

Låt äpplena svalna.

Dekor
Lossa bakelserna från bakelseringen och plasten. Placera de spå serveringsfat eller assister. Dekorera bakelserna med de karamelliserade äpplena och ringla sedan kvarvarande karamell på toppen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!