Äppelmoussebakelser

- Recept Malin Sahlberg
Äppelmoussebakelser en riktig höstbakelse med kardemummabotten, äppelmousse och karamelliserade äpplen på toppen.

Betyg (55 st)

Ingredienser

Botten
1 st ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk finmald kardemumma
75 g smör

Gräddning: 175 grader, ca 10-12 minuter

Mousse
150 g äppelklyftor
2 dl vatten
0,5 dl Dansukker Strösocker
2 st ägg
0,5 dl Dansukker Strösocker
1 tsk gelatinpulver
1 msk vatten
1,5 dl vispgrädde

Karamelliserade äpplen
2 st äpplen
1 dl Dansukker Brun farin
0,25 dl vatten
50 g smör

Instruktioner

Botten
Börja med att smälta smöret. Rör sedan ihop Strösocker och ägg. Tillsätt det smälta smöret och rör sedan ner mjöl och kardemumma. Häll smeten i en smord och bröad springform på ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen och låt sedan svalna innan den lossas från formen.

Äppelmousse
Lägg de skalade äppelklyftorna i en gryta och häll på vatten och en halv deciliter Strösocker. Låt det koka så att äpplena blir mjuka, tar ca 5-10 minuter. Häll av vattnet och mixa äpplena till en puré.

Blanda gelatinpulvret med en matsked vatten, låt stå och svälla i ca 5 minuter. Vispa under tiden ihop ägg och en halv deciliter Strösocker så det blir ljust och fluffigt. Vispa också upp grädden till medelhårda toppar.

Ta den svälta gelatinen och rör ner i den varma äppelpurén så att gelatinet smälter och blandas helt med purén. Vänd sedan ner äppelpurén i äggvispet och vänd sedan ner det i grädden.

Montering
Stansa ut bottnar med bakelseringar (7 cm i diameter och ca 5 cm höga) och klä insidan på ringarna med bageriplats, ställ dem på en bricka som får plats i frysen. Placera bottnarna i ringarna och fyll sedan på med mousse. Slå brickan mot bänkskivan för att få en jämn topp och bli av med eventuella luftbubblor inne i moussen.

Ställ bakelserna i frysen i minst fyra timmar, det går jätte bra att förbereda fram till hit upp till en vecka innan de ska serveras.

Ta fram bakelserna från frysen minst en timme innan de ska ätas. De kan också tinas i kylen, då tar det några timmar till.

Karamelliserade äpplen
Skala och skär äpplena i jämna tärningar. Lägg Brun farin i en torr stekpanna och låt det smälta på medeltemperatur. Rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. När nästan allt har smält, rör lite med en träslev och häll sedan på vattnet. Rör därefter ner smöret när sockret kokar ordentligt. Tillsätt till sist äppelklyftorna och låt dem koka under omrörning i 4-5 minuter.

Låt äpplena svalna.

Dekor
Lossa bakelserna från bakelseringen och plasten. Placera de spå serveringsfat eller assister. Dekorera bakelserna med de karamelliserade äpplena och ringla sedan kvarvarande karamell på toppen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Pannkakor med äpplekompott och citrongrädde

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör.

Krämig citronpaj

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Scones med ost och skinka

Vinterutflykter

Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken. 

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.