Äppelmoussebakelser

Äppelmoussebakelser en riktig höstbakelse med kardemummabotten, äppelmousse och karamelliserade äpplen på toppen.
- Recept Malin Sahlberg
Äppelmoussebakelser
Betyg: (15st)

Ingredienser

    Botten

    • 1 st ägg
    • 1 dl Dansukker Strösocker
    • 1 dl vetemjöl
    • 0,5 tsk finmald kardemumma
    • 75 g smör

    • Gräddning: 175 grader, ca 10-12 minuter

    Mousse

    • 150 g äppelklyftor
    • 2 dl vatten
    • 0,5 dl Dansukker Strösocker
    • 2 st ägg
    • 0,5 dl Dansukker Strösocker
    • 1 tsk gelatinpulver
    • 1 msk vatten
    • 1,5 dl vispgrädde

    Karamelliserade äpplen

    • 2 st äpplen
    • 1 dl Dansukker Brun farin
    • 0,25 dl vatten
    • 50 g smör

    Botten
    Börja med att smälta smöret. Rör sedan ihop Strösocker och ägg. Tillsätt det smälta smöret och rör sedan ner mjöl och kardemumma. Häll smeten i en smord och bröad springform på ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen och låt sedan svalna innan den lossas från formen.

    Äppelmousse
    Lägg de skalade äppelklyftorna i en gryta och häll på vatten och en halv deciliter Strösocker. Låt det koka så att äpplena blir mjuka, tar ca 5-10 minuter. Häll av vattnet och mixa äpplena till en puré.

    Blanda gelatinpulvret med en matsked vatten, låt stå och svälla i ca 5 minuter. Vispa under tiden ihop ägg och en halv deciliter Strösocker så det blir ljust och fluffigt. Vispa också upp grädden till medelhårda toppar.

    Ta den svälta gelatinen och rör ner i den varma äppelpurén så att gelatinet smälter och blandas helt med purén. Vänd sedan ner äppelpurén i äggvispet och vänd sedan ner det i grädden.

    Montering
    Stansa ut bottnar med bakelseringar (7 cm i diameter och ca 5 cm höga) och klä insidan på ringarna med bageriplats, ställ dem på en bricka som får plats i frysen. Placera bottnarna i ringarna och fyll sedan på med mousse. Slå brickan mot bänkskivan för att få en jämn topp och bli av med eventuella luftbubblor inne i moussen.

    Ställ bakelserna i frysen i minst fyra timmar, det går jätte bra att förbereda fram till hit upp till en vecka innan de ska serveras.

    Ta fram bakelserna från frysen minst en timme innan de ska ätas. De kan också tinas i kylen, då tar det några timmar till.

    Karamelliserade äpplen
    Skala och skär äpplena i jämna tärningar. Lägg Brun farin i en torr stekpanna och låt det smälta på medeltemperatur. Rör så lite som möjligt i sockret medan det smälter. När nästan allt har smält, rör lite med en träslev och häll sedan på vattnet. Rör därefter ner smöret när sockret kokar ordentligt. Tillsätt till sist äppelklyftorna och låt dem koka under omrörning i 4-5 minuter.

    Låt äpplena svalna.

    Dekor
    Lossa bakelserna från bakelseringen och plasten. Placera de spå serveringsfat eller assister. Dekorera bakelserna med de karamelliserade äpplena och ringla sedan kvarvarande karamell på toppen.