Äppelpaj

cirka 8 portioner 1 timme
Se vårt recept på en klassisk äppelpaj - en garanterad succé.
Äppelpaj
Betyg: (208st)

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl Dansukker Strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning

  • 2-4 syrliga äpplen
  • 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 1/2 dl vatten

Garnering

  • 1 msk Dansukker Florsocker
  • 1 tsk malen kanel

Sätt ugnen på 175 °C.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem nätt och jämnt mjuka i sirapen och vattnet.

Rör matfettet och sockret mjukt. Tillsätt äggen.

Blanda mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och rör ner i smörblandningen.

Tryck ut 3/4 av degen i en form. Lägg på äppelklyftorna. Kavla ut resten av degen och sporra eller skär ut remsor. Lägg remsorna som ett rutmönster över äpplena.

Grädda äppelkakan mitt i ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna. Blanda florsocker och kanel och dofta över kakan. Servera gärna en klick vaniljglass eller lättvispad grädde till.

Receptet är framtaget av

Dansukker