Äppelrutor med mandelmassa

Cirka 30 bitar Cirka 1,5 timme
Testa dessa saftiga äppelrutor med mandelmassa, så goda! Mjuk sockerkaka fylld med kaneläpplen och mandelmassa. Toppad med glasyr och rostade mandlar.
Äppelrutor med mandelmassa
Betyg: (17st)

Ingredienser

    Kaneläpple

    • 3 äpplen, valfri sort
    • 2 msk Dansukker Rörsocker
    • 2 tsk kanel
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

    Sockerkaka

    • 150 g smör, rumstempererat
    • 2 dl Dansukker Florsocker
    • 3 ägg
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1/5 dl mjölk

    Fyllning

    • 75 g smör
    • 150 g mandelmassa
    • 2 msk mjölk

    Glasyr

    • 4 dl Dansukker Florsocker
    • 1 msk färskpressad citron
    • 2 msk vatten

    Garnering

    • 1 dl hackad, rostad mandel

    Sätt ugnen på 175 °C.

    Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg i en skål tillsammans med rörsocker, kanel och vaniljsocker. Rör om så att äpplena täcks med kanelsocker. Ställ åt sidan.

    Förbered sockerkakan. Skär smöret i mindre bitar och vispa tillsammans med florsocker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget.

    Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör om.

    Smöra en bakform, cirka 20x25 cm och häll ner smeten. Fördela äppelskivorna i sockerkaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

    Gör fyllningen. Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop och tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet.

    Ta ut äppelkakan ur ugnen och låt den svalna 5 minuter. Gör hål i den varma äppelkakan och klicka i fyllningen. Låt svalna helt.

    Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Hacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna.

    Ringla över glasyren på den kalla kakan och strö över den rostade mandeln.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker