Äppelrutor med mandelmassa

Cirka 30 bitar Cirka 1,5 timme
Äppelrutor med mandelmassa
Betyg: (10st)

Ingredienser

    Kaneläpple

    • 3 äpplen, valfri sort
    • 2 msk Dansukker Rörsocker
    • 2 tsk kanel
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

    Sockerkaka

    • 150 g smör, rumstempererat
    • 2 dl Dansukker Florsocker
    • 3 ägg
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1/5 dl mjölk

    Fyllning

    • 75 g smör
    • 150 g mandelmassa
    • 2 msk mjölk

    Glasyr

    • 4 dl Dansukker Florsocker
    • 1 msk färskpressad citron
    • 2 msk vatten

    Garnering

    • 1 dl hackad, rostad mandel

    Sätt ugnen på 175 °C.

    Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg i en skål tillsammans med rörsocker, kanel och vaniljsocker. Rör om så att äpplena täcks med kanelsocker. Ställ åt sidan.

    Förbered sockerkakan. Skär smöret i mindre bitar och vispa tillsammans med florsocker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget.

    Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Vänd ner i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör om.

    Smöra en bakform, cirka 20x25 cm och häll ner smeten. Fördela äppelskivorna i sockerkaksmeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

    Gör fyllningen. Smält smöret och riv mandelmassan. Vispa ihop och tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet.

    Ta ut äppelkakan ur ugnen och låt den svalna 5 minuter. Gör hål i den varma äppelkakan och klicka i fyllningen. Låt svalna helt.

    Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Hacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna.

    Ringla över glasyren på den kalla kakan och strö över den rostade mandeln.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker