Baklavakladdkaka

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25x40 cm och ger 25 bitar.
Svensk kladdkaka toppad med ett lager Baklava på Mellanösternvis.
Baklavakladdkaka
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Ingredienser (kladdkaka):

    • 300 g smör
    • 4,5 dl Dansukker Rörsocker strö
    • 3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 6 ägg
    • 4,5 dl vetemjöl
    • 1,5 dl kakao
    • 2 krm salt

    Gör såhär:
    Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
    Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
    Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
    Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
    Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

    Ingredienser (baklavatopping):
    150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)
    1 tsk malen kanel
    50 g smält smör
    125 g filodeg

    Ingredienser (sirap):
    45 g vatten
    50 g Dansukker Strösocker
    50 g Dansukker Muscovadosirap
    zest från en apelsin

    Gör såhär:
    1. Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna. Rör om hela tiden så att de bara får en gyllene yta.
    2. Hacka alla nötter eller kör i en mixer. Blanda nötterna med kanel.
    3. Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.
    4. Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.
    5. Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter.
    6. Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull. Riv ner det yttersta skalet från apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
    7. Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.
    8. Låt baklavan stå till sig, gärna över natten. Sedan är det bara att njuta!

    Recept Camilla Hamid för Dansukker