Baskisk cheesecake med blåbärskompott
- Recept köket.se
Den här cheesecaken med den enkla blåbärskompotten är totalt beroendeframkallande! Passar utmärkt att bjuda på till dessert, fika och kalas. Var inte rädd för den brända ytan, det är precis så som du vill ha en baskisk cheesecake.
Ingredienser
Cheesecake
900 g färskost
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 ägg
2 tsk citronsaft
5 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
Blåbärskompott
250 g frysta blåbär
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 citron, saften av
Instruktioner
Sätt ugnen på 240 °C, under- och övervärme.
Klä en 24 cm stor springform med bakplåtspapper, och låt pappret sticka upp över kanten ca 8 cm då kakan blir högre än själva formen när den gräddats. Ställ formen på en ugnsplåt.
Vispa färskost och socker krämigt med elvisp tills sockerkristallerna har smält.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt finrivet skal av en citron och även saften. Vispa lite till.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en separat bunke. Tillsätt 1 dl grädde och blanda till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av grädden och blanda väl.
Tillsätt gräddblandningen till färskostblandning och vispa ihop på låg hastighet.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Toppen på cheesecaken ska bli gyllenbrun eller bränd och kakan ska vara rejält dallrig i mitten när du tar ut den.
Låt svalna i rumstemperatur och sedan låt stelna i kylen i minst 5 timmar.
Gör blåbärskompotten. Ha i blåbären, syltsockret och citronsaften i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ihop på medelvärme.
Ställ åt sidan och låt svalna. Häll upp i en burk och ställ i kylen till servering eller servera ljummen till cheesecaken!
Den här cheesecaken får gärna stelna i kylen över natten - så den passar perfekt att förbereda dagen innan.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Rabarberdags
Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gör din egen glass
Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika
Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Tårtor till vårens fester och firanden
Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Goda grillsåser, marinader och rubs
Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Baka i långpanna
Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.