Baskisk cheesecake med blåbärskompott
- Recept köket.se
Den här cheesecaken med den enkla blåbärskompotten är totalt beroendeframkallande! Passar utmärkt att bjuda på till dessert, fika och kalas. Var inte rädd för den brända ytan, det är precis så som du vill ha en baskisk cheesecake.
Ingredienser
Cheesecake
900 g färskost
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 ägg
2 tsk citronsaft
5 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
Blåbärskompott
250 g frysta blåbär
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 citron, saften av
Instruktioner
Sätt ugnen på 240 °C, under- och övervärme.
Klä en 24 cm stor springform med bakplåtspapper, och låt pappret sticka upp över kanten ca 8 cm då kakan blir högre än själva formen när den gräddats. Ställ formen på en ugnsplåt.
Vispa färskost och socker krämigt med elvisp tills sockerkristallerna har smält.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt finrivet skal av en citron och även saften. Vispa lite till.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en separat bunke. Tillsätt 1 dl grädde och blanda till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av grädden och blanda väl.
Tillsätt gräddblandningen till färskostblandning och vispa ihop på låg hastighet.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Toppen på cheesecaken ska bli gyllenbrun eller bränd och kakan ska vara rejält dallrig i mitten när du tar ut den.
Låt svalna i rumstemperatur och sedan låt stelna i kylen i minst 5 timmar.
Gör blåbärskompotten. Ha i blåbären, syltsockret och citronsaften i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ihop på medelvärme.
Ställ åt sidan och låt svalna. Häll upp i en burk och ställ i kylen till servering eller servera ljummen till cheesecaken!
Den här cheesecaken får gärna stelna i kylen över natten - så den passar perfekt att förbereda dagen innan.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Baka med sommarens bär
Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Himmelska hallon
Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?