Belgiska våfflor

Belgiska våfflor har en fyrkantig och lite mer högre form än en traditionell våffla. Belgiska våfflor är perfekta till söndagsbrunchen men också som dessert. Ät gärna tillsammans med några av våra curds.

ca 8 st

ca 1 timme

Betyg (92 st)

Ingredienser

125 g smör
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
12 g (1/4 pkt) färsk jäst
2 äggulor
2 äggvitor
1/2 tsk salt
6 3/4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Pärlsocker
smör, smält till gräddning

Valfri smaksättning
1 pkt (1/2 g) saffran + 1 tsk Dansukker Strösocker (mortla tillsammans)
4 tsk kanel, malen
4 tsk kardemumma, malen

Instruktioner

Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37 °C.

Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan så att jästen löses upp.

Separera äggulorna från vitorna och häll äggulorna i vätskan tillsammans med salt och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet. Tillsätt valfri smaksättning.

Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke, till mjuka toppar. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i ca 20 minuter.

Vänd ner pärlsockret precis innan gräddning. Pensla det varma våffeljärnet med smält smör och grädda våfflorna, ca 4 minuter.

Servera med grädde och curd eller sylt.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.