Belgiska våfflor

ca 8 st ca 1 timme
Belgiska våfflor har en fyrkantig och lite mer högre form än en traditionell våffla. Belgiska våfflor är perfekta till söndagsbrunchen men också som dessert. Ät gärna tillsammans med några av våra curds.
Belgiska våfflor
Betyg: (50st)

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 12 g (1/4 pkt) färsk jäst
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 1/2 tsk salt
  • 6 3/4 dl vetemjöl
  • 2 dl Dansukker Pärlsocker
  • smör, smält till gräddning

Valfri smaksättning

  • 1 pkt (1/2 g) saffran + 1 tsk Dansukker Strösocker (mortla tillsammans)
  • 4 tsk kanel, malen
  • 4 tsk kardemumma, malen

Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37 °C.

Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan så att jästen löses upp.

Separera äggulorna från vitorna och häll äggulorna i vätskan tillsammans med salt och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet. Tillsätt valfri smaksättning.

Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke, till mjuka toppar. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i ca 20 minuter.

Vänd ner pärlsockret precis innan gräddning. Pensla det varma våffeljärnet med smält smör och grädda våfflorna, ca 4 minuter.

Servera med grädde och curd eller sylt.

Receptet är framtaget av

Dansukker