Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma

- Recept Linn Utbult
Björnbärsgrottor med kardemumma och mandelmassa. Vilken ljuvlig kaka detta blev, jag har Mörkt Muscovadosocker i sylten då det syrliga björnbäret möter upp lakritstonerna perfekt.

Betyg (14 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Björnbärssylt
1/2 kg björnbär
2 ½ dl Dansukker Syltsocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk citronjuice
1 tsk kardemumma, nystött

Mördeg
250 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl Svenskt Strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
drygt 1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma, nystött
50 g riven mandelmassa
1 rejäl nypa salt

Bra att ha
Citruspress i trä

Instruktioner

Börja med sylten. Skölj bären om dom inte är frysta. Tillsätt alla ingredienser utom kardemumma i en kastrull, låt koka i ca 7 minuter. Häll i kardemumman och rör om. Skumma av om det behövs. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ i kylen.

Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Vispa rumsvarmt smör och Svenskt Strösocker fluffigt. Tillsätt den rivna mandelmassan.
Blanda ihop mjöl, Vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.

Du kommer få sylt över och tur är väl det, njut av den på gröten, gör fyllning till bullar eller bred ut på pannkakorna. Njut!

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.