Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma - Recept

Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma

Björnbärsgrottor med kardemumma och mandelmassa. Vilken ljuvlig kaka detta blev, jag har mörkt Muscovadosocker i sylten då det syrliga björnbäret möter upp lakritstonerna perfekt.
- Recept Linn Utbult
Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma
Betyg (10st)

Ingredienser

    Björnbärssylt

    • 1/2 kg björnbär
    • 2 ½ dl Dansukker Syltsocker
    • 1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 1 msk citronjuice
    • 1 tsk kardemumma, nystött

    Mördeg

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 1/4 dl Svenskt Strösocker
    • 5 dl vetemjöl
    • 2 tsk vaniljsocker
    • drygt 1 tsk bakpulver
    • 2 tsk kardemumma, nystött
    • 50 g riven mandelmassa
    • 1 rejäl nypa salt

    Bra att ha

    • Citruspress i trä

    Börja med sylten. Skölj bären om dom inte är frysta. Tillsätt alla ingredienser utom kardemumma i en kastrull, låt koka i ca 7 minuter. Häll i kardemumman och rör om. Skumma av om det behövs. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ i kylen.

    Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
    Vispa rumsvarmt smör och Svenskt Strösocker fluffigt. Tillsätt den rivna mandelmassan.
    Blanda ihop mjöl, Vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
    Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
    Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
    Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.

    Du kommer få sylt över och tur är väl det, njut av den på gröten, gör fyllning till bullar eller bred ut på pannkakorna. Njut!


    ;