Ingredienser
Björnbärssylt
1/2 kg björnbär
2 ½ dl Dansukker Syltsocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk citronjuice
1 tsk kardemumma, nystött
Mördeg
250 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl Svenskt Strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
drygt 1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma, nystött
50 g riven mandelmassa
1 rejäl nypa salt
Bra att ha
Citruspress i trä
Instruktioner
Börja med sylten. Skölj bären om dom inte är frysta. Tillsätt alla ingredienser utom kardemumma i en kastrull, låt koka i ca 7 minuter. Häll i kardemumman och rör om. Skumma av om det behövs. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ i kylen.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Vispa rumsvarmt smör och Svenskt Strösocker fluffigt. Tillsätt den rivna mandelmassan.
Blanda ihop mjöl, Vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg. Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.
Du kommer få sylt över och tur är väl det, njut av den på gröten, gör fyllning till bullar eller bred ut på pannkakorna. Njut!
- Recept Linn Utbult - Salt som Socker
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Baka med sommarens bär
Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Himmelska hallon
Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?