Björnbärskaka

- Recept Malin Sahlberg
Med en vit chokladglasyr som också fått lite färg och smak av björnbär trollas det fram en lite mer elegant kaka av den annars lite alldagliga sockerkakan.

PT40M

Gräddning 175 grader, ca 35-40 minuter

Betyg (23 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Kaka
3 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1,5 dl mjölk
75 g smör
250 g Björnbär

Glasyr
50 g vit choklad
75 g smör
1 msk vispgrädde
3 dl Dansukker Florsocker
7-8 st Björnbär

Instruktioner

Börja med att smälta smöret. Låt det stå kvar på spisen på medelvärmen när det smält och passa det hela tiden. Det tystnar och blir sedan mörkare och börjar lukta som lite nötigt. Ta av det från värmen och häll upp det i en sval skål eller ställ kastrullen i ett kallt vattenbad.

Vispa Rörsocker och ägg ordentligt fluffigt. Det tar några minuter med bakmaskin eller elvisp. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och Vaniljsocker för sig. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och tillsätt även mjölk och det brynta smöret. Blanda väl men rör försiktigt.

Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer drygt 2 liter och häll sedan ner smeten i formen. Vänd ca 200 gram av björnbären i potatismjöl och fördela dem över smeten. Tryck ner dem lite så de mer eller mindre täcks av smet.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Testa med provsticka så kakan är genomgräddad. Ta ut den från ugnen och vänd upp och ner på ett sockrat bakplåtspapper på ugnsgallret.

Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Grovhacka den vita chokladen först. Smält sedan smöret och blanda ner grädden och chokladen så att chokladen smälter och det blir en jämn kräm. Låt svalna och rör sedan ihop med Florsockret till en jämn glasyr. Passera björnbären genom en finmaskig sil och bland ner björnbärssaften i glasyren. Ta lite taget tills glasyren får önskad färg.  Är den för tjock i konsistensen, tillsätt lite vatten.

Häll glasyren över den svalna kakan och låt stelna (ca 30 minuter) innan servering.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?