Björnbärskaka

- Recept Malin Sahlberg
Med en vit chokladglasyr som också fått lite färg och smak av björnbär trollas det fram en lite mer elegant kaka av den annars lite alldagliga sockerkakan.

PT40M

Gräddning 175 grader, ca 35-40 minuter

Betyg (23 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Kaka
3 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1,5 dl mjölk
75 g smör
250 g Björnbär

Glasyr
50 g vit choklad
75 g smör
1 msk vispgrädde
3 dl Dansukker Florsocker
7-8 st Björnbär

Instruktioner

Börja med att smälta smöret. Låt det stå kvar på spisen på medelvärmen när det smält och passa det hela tiden. Det tystnar och blir sedan mörkare och börjar lukta som lite nötigt. Ta av det från värmen och häll upp det i en sval skål eller ställ kastrullen i ett kallt vattenbad.

Vispa Rörsocker och ägg ordentligt fluffigt. Det tar några minuter med bakmaskin eller elvisp. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och Vaniljsocker för sig. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och tillsätt även mjölk och det brynta smöret. Blanda väl men rör försiktigt.

Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer drygt 2 liter och häll sedan ner smeten i formen. Vänd ca 200 gram av björnbären i potatismjöl och fördela dem över smeten. Tryck ner dem lite så de mer eller mindre täcks av smet.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Testa med provsticka så kakan är genomgräddad. Ta ut den från ugnen och vänd upp och ner på ett sockrat bakplåtspapper på ugnsgallret.

Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Grovhacka den vita chokladen först. Smält sedan smöret och blanda ner grädden och chokladen så att chokladen smälter och det blir en jämn kräm. Låt svalna och rör sedan ihop med Florsockret till en jämn glasyr. Passera björnbären genom en finmaskig sil och bland ner björnbärssaften i glasyren. Ta lite taget tills glasyren får önskad färg.  Är den för tjock i konsistensen, tillsätt lite vatten.

Häll glasyren över den svalna kakan och låt stelna (ca 30 minuter) innan servering.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.