Björnbärskaka

Gräddning 175 grader, ca 35-40 minuter
Med en vit chokladglasyr som också fått lite färg och smak av björnbär trollas det fram en lite mer elegant kaka av den annars lite alldagliga sockerkakan.
- Recept Malin Sahlberg
Björnbärskaka
Betyg: (1st)

Ingredienser

    Kaka

    • 3 st ägg
    • 3 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
    • 3,5 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1,5 dl mjölk
    • 75 g smör
    • 250 g Björnbär

    Glasyr

    • 50 g vit choklad
    • 75 g smör
    • 1 msk vispgrädde
    • 3 dl Dansukker Florsocker
    • 7-8 st Björnbär

    Börja med att smälta smöret. Låt det stå kvar på spisen på medelvärmen när det smält och passa det hela tiden. Det tystnar och blir sedan mörkare och börjar lukta som lite nötigt. Ta av det från värmen och häll upp det i en sval skål eller ställ kastrullen i ett kallt vattenbad.

    Vispa Rörsocker och ägg ordentligt fluffigt. Det tar några minuter med bakmaskin eller elvisp. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och Vaniljsocker för sig. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och tillsätt även mjölk och det brynta smöret. Blanda väl men rör försiktigt.

    Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer drygt 2 liter och häll sedan ner smeten i formen. Vänd ca 200 gram av björnbären i potatismjöl och fördela dem över smeten. Tryck ner dem lite så de mer eller mindre täcks av smet.

    Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Testa med provsticka så kakan är genomgräddad. Ta ut den från ugnen och vänd upp och ner på ett sockrat bakplåtspapper på ugnsgallret.

    Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
    Grovhacka den vita chokladen först. Smält sedan smöret och blanda ner grädden och chokladen så att chokladen smälter och det blir en jämn kräm. Låt svalna och rör sedan ihop med Florsockret till en jämn glasyr. Passera björnbären genom en finmaskig sil och bland ner björnbärssaften i glasyren. Ta lite taget tills glasyren får önskad färg.  Är den för tjock i konsistensen, tillsätt lite vatten.

    Häll glasyren över den svalna kakan och låt stelna (ca 30 minuter) innan servering.