Björnbärskaka

- Recept Malin Sahlberg
Med en vit chokladglasyr som också fått lite färg och smak av björnbär trollas det fram en lite mer elegant kaka av den annars lite alldagliga sockerkakan.

PT40M

Gräddning 175 grader, ca 35-40 minuter

Betyg (23 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Kaka
3 st ägg
3 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1,5 dl mjölk
75 g smör
250 g Björnbär

Glasyr
50 g vit choklad
75 g smör
1 msk vispgrädde
3 dl Dansukker Florsocker
7-8 st Björnbär

Instruktioner

Börja med att smälta smöret. Låt det stå kvar på spisen på medelvärmen när det smält och passa det hela tiden. Det tystnar och blir sedan mörkare och börjar lukta som lite nötigt. Ta av det från värmen och häll upp det i en sval skål eller ställ kastrullen i ett kallt vattenbad.

Vispa Rörsocker och ägg ordentligt fluffigt. Det tar några minuter med bakmaskin eller elvisp. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och Vaniljsocker för sig. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och tillsätt även mjölk och det brynta smöret. Blanda väl men rör försiktigt.

Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer drygt 2 liter och häll sedan ner smeten i formen. Vänd ca 200 gram av björnbären i potatismjöl och fördela dem över smeten. Tryck ner dem lite så de mer eller mindre täcks av smet.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Testa med provsticka så kakan är genomgräddad. Ta ut den från ugnen och vänd upp och ner på ett sockrat bakplåtspapper på ugnsgallret.

Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Grovhacka den vita chokladen först. Smält sedan smöret och blanda ner grädden och chokladen så att chokladen smälter och det blir en jämn kräm. Låt svalna och rör sedan ihop med Florsockret till en jämn glasyr. Passera björnbären genom en finmaskig sil och bland ner björnbärssaften i glasyren. Ta lite taget tills glasyren får önskad färg.  Är den för tjock i konsistensen, tillsätt lite vatten.

Häll glasyren över den svalna kakan och låt stelna (ca 30 minuter) innan servering.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?