Blåbärskatalaner

- Recept Tea Malmegård
Saftiga och underbart goda blåbärskatalaner.

Ca 20 stycken

Ca 2 timmar

Betyg (4 st)

Ingredienser

Mördeg
2 dl Dansukker Florsocker
4 1/2 dl vetemjöl
180 g smör
1 ägg

Blåbärssylt
250 g frysta eller färska blåbär
30 g citronjuice
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Mazarinmassa
250 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
2 ägg
3 äggulor

Glasyr
1/2 dl mjölk
40 g smör
6 dl Dansukker Florsocker

Instruktioner

1.    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
2.    Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
3.    Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra mazarinformarna. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
4.    Stoppa in pajskalen i frysen i 20 minuter.
5.    Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
6.    Nagga degen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.  
7.    Gör blåbärssylten. Koka alla ingredienser under omröring i cirka 5 minuter.
8.    Ställ åt sidan och låt svalna. Fyll på spritspåse.
9.    Förbered mazarinmassan. Blanda mandelmassa med smör till välblandat, blanda i ett ägg i taget tills du får en slät mazarinmassa.
10.    Fyll skalet först med 2/3 av blåbärssylten och täck sedan sylten med smeten.
11.    Grädda vidare i cirka 15 minuter på 170 grader tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna av.
12.    Gör glasyren. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
13.    Stryk den resterande blåbärssylten tunt över den avsvalnade pajen.
14.    Häll därefter på glasyren och marmorera försiktigt in sylten i glasyren. Låt stelna.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.