Blåbärskatalaner

Ca 20 stycken

Ca 2 timmar

Betyg (0 st)

Ingredienser

Mördeg
2 dl Dansukker Florsocker
4 1/2 dl vetemjöl
180 g smör
1 ägg

Blåbärssylt
250 g frysta eller färska blåbär
30 g citronjuice
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Mazarinmassa
250 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
2 ägg
3 äggulor

Glasyr
1/2 dl mjölk
40 g smör
6 dl Dansukker Florsocker

Instruktioner

1.    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
2.    Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
3.    Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra mazarinformarna. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
4.    Stoppa in pajskalen i frysen i 20 minuter.
5.    Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
6.    Nagga degen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.  
7.    Gör blåbärssylten. Koka alla ingredienser under omröring i cirka 5 minuter.
8.    Ställ åt sidan och låt svalna. Fyll på spritspåse.
9.    Förbered mazarinmassan. Blanda mandelmassa med smör till välblandat, blanda i ett ägg i taget tills du får en slät mazarinmassa.
10.    Fyll skalet först med 2/3 av blåbärssylten och täck sedan sylten med smeten.
11.    Grädda vidare i cirka 15 minuter på 170 grader tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna av.
12.    Gör glasyren. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
13.    Stryk den resterande blåbärssylten tunt över den avsvalnade pajen.
14.    Häll därefter på glasyren och marmorera försiktigt in sylten i glasyren. Låt stelna.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Härliga jordgubbstider

Låt dig inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.