Blåbärskatalaner

- Recept Tea Malmegård
Saftiga och underbart goda blåbärskatalaner.

Ca 20 stycken

Ca 2 timmar

Betyg (1 st)

Ingredienser

Mördeg
2 dl Dansukker Florsocker
4 1/2 dl vetemjöl
180 g smör
1 ägg

Blåbärssylt
250 g frysta eller färska blåbär
30 g citronjuice
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Mazarinmassa
250 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
2 ägg
3 äggulor

Glasyr
1/2 dl mjölk
40 g smör
6 dl Dansukker Florsocker

Instruktioner

1.    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
2.    Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
3.    Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra mazarinformarna. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
4.    Stoppa in pajskalen i frysen i 20 minuter.
5.    Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
6.    Nagga degen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.  
7.    Gör blåbärssylten. Koka alla ingredienser under omröring i cirka 5 minuter.
8.    Ställ åt sidan och låt svalna. Fyll på spritspåse.
9.    Förbered mazarinmassan. Blanda mandelmassa med smör till välblandat, blanda i ett ägg i taget tills du får en slät mazarinmassa.
10.    Fyll skalet först med 2/3 av blåbärssylten och täck sedan sylten med smeten.
11.    Grädda vidare i cirka 15 minuter på 170 grader tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna av.
12.    Gör glasyren. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
13.    Stryk den resterande blåbärssylten tunt över den avsvalnade pajen.
14.    Häll därefter på glasyren och marmorera försiktigt in sylten i glasyren. Låt stelna.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag

Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen. Och din Valentin blir garanterat glad.

Säsong för Semlor

Semlor, eller fastlagsbullar, finns i en rad olika varianter. Inspireras av våra recept och bjud på egna semlor.

Vinterutflykter

Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!