Blåbärskatalaner

- Recept Tea Malmegård
Saftiga och underbart goda blåbärskatalaner.

Ca 20 stycken

PT1H

Ca 2 timmar

Betyg (4 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Mördeg
2 dl Dansukker Florsocker
4 1/2 dl vetemjöl
180 g smör
1 ägg

Blåbärssylt
250 g frysta eller färska blåbär
30 g citronjuice
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Mazarinmassa
250 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
2 ägg
3 äggulor

Glasyr
1/2 dl mjölk
40 g smör
6 dl Dansukker Florsocker

Instruktioner

1.    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
2.    Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
3.    Kavla ut degen cirka 3 mm tjock och fodra mazarinformarna. Tryck till försiktigt med fingrarna längs kanterna och skär av överbliven deg med en skalkniv.
4.    Stoppa in pajskalen i frysen i 20 minuter.
5.    Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
6.    Nagga degen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.  
7.    Gör blåbärssylten. Koka alla ingredienser under omröring i cirka 5 minuter.
8.    Ställ åt sidan och låt svalna. Fyll på spritspåse.
9.    Förbered mazarinmassan. Blanda mandelmassa med smör till välblandat, blanda i ett ägg i taget tills du får en slät mazarinmassa.
10.    Fyll skalet först med 2/3 av blåbärssylten och täck sedan sylten med smeten.
11.    Grädda vidare i cirka 15 minuter på 170 grader tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna av.
12.    Gör glasyren. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
13.    Stryk den resterande blåbärssylten tunt över den avsvalnade pajen.
14.    Häll därefter på glasyren och marmorera försiktigt in sylten i glasyren. Låt stelna.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?