Ingredienser
Pajdeg
180 g saltat smör, rumstempererat
250 g Dansukker Strösocker
280 g vetemjöl
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk grovmalen kardemumma
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
Fyllning
700 g frysta blåbär
30 g potatismjöl
På pajen
1 äggvita och lite vatten
30 g Dansukker Strösocker
Vaniljsås
1 liter vispgrädde, 40%
1 liter mjölk, 3%
6 2/3 dl Dansukker Strösocker
ca 20 äggulor (300 g)
2 vaniljstänger
Instruktioner
1. Blanda frysta blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
2. Vispa ihop alla torra ingredienser. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter äggen i omgångar.
3. Dela degen på 2 delar och plasta in. Låt vila i kylen i en timme.
4. Sätt ugnen på 170 grader.
5. Ta ut degarna och knåda smidigt. Kavla ut två stycken rundlar.
6. Klipp papper och lägg i botten på formen.
7. Lägg en rundel i formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
8. Rör runt i blåbärsbunken och häll blåbären i formen.
9. Lägg över den andra rundeln och nyp ihop degen på kanterna.
10. Vispa upp äggvita och vatten lite för hand. Pensla pajen och strö över ett tunt lager med socker.
11. Baka i ugnen i cirka 40 minuter.
12. Gör under tiden vaniljsåsen. Rör ihop äggula och socker i en bunke.
13. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
14. Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och stänger.
15. Slå över hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det löses upp lite.
16. Häll vätskan tillbaka i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen nått 84 grader och tjocknar.
17. Dra såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke.
18. Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.
- Recept Tea Malmegård - @teamalmegard
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.