Ingredienser
Pajdeg
180 g saltat smör, rumstempererat
250 g Dansukker Strösocker
280 g vetemjöl
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk grovmalen kardemumma
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
Fyllning
700 g frysta blåbär
30 g potatismjöl
På pajen
1 äggvita och lite vatten
30 g Dansukker Strösocker
Vaniljsås
1 liter vispgrädde, 40%
1 liter mjölk, 3%
6 2/3 dl Dansukker Strösocker
ca 20 äggulor (300 g)
2 vaniljstänger
Instruktioner
1. Blanda frysta blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
2. Vispa ihop alla torra ingredienser. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter äggen i omgångar.
3. Dela degen på 2 delar och plasta in. Låt vila i kylen i en timme.
4. Sätt ugnen på 170 grader.
5. Ta ut degarna och knåda smidigt. Kavla ut två stycken rundlar.
6. Klipp papper och lägg i botten på formen.
7. Lägg en rundel i formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
8. Rör runt i blåbärsbunken och häll blåbären i formen.
9. Lägg över den andra rundeln och nyp ihop degen på kanterna.
10. Vispa upp äggvita och vatten lite för hand. Pensla pajen och strö över ett tunt lager med socker.
11. Baka i ugnen i cirka 40 minuter.
12. Gör under tiden vaniljsåsen. Rör ihop äggula och socker i en bunke.
13. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
14. Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och stänger.
15. Slå över hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det löses upp lite.
16. Häll vätskan tillbaka i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen nått 84 grader och tjocknar.
17. Dra såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke.
18. Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.
- Recept Tea Malmegård - @teamalmegard
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.