Blåbärspaj med vaniljsås

- Recept Tea Malmegård
Blåbärspaj med vaniljsås, finns det något godare? Sommarens favorit!

16 bitar

Ca 2 timmar

Betyg (7 st)

Ingredienser

Pajdeg
180 g saltat smör, rumstempererat
250 g Dansukker Strösocker
280 g vetemjöl
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk grovmalen kardemumma
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
1 äggula

Fyllning
700 g frysta blåbär
30 g potatismjöl

På pajen
1 äggvita och lite vatten
30 g Dansukker Strösocker

Vaniljsås
1 liter vispgrädde, 40%
1 liter mjölk, 3%
6 2/3 dl Dansukker Strösocker
ca 20 äggulor (300 g)
2 vaniljstänger

Instruktioner

1.    Blanda frysta blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
2.    Vispa ihop alla torra ingredienser. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter äggen i omgångar.
3.    Dela degen på 2 delar och plasta in. Låt vila i kylen i en timme.
4.    Sätt ugnen på 170 grader.
5.    Ta ut degarna och knåda smidigt. Kavla ut två stycken rundlar.
6.    Klipp papper och lägg i botten på formen.
7.    Lägg en rundel i formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
8.    Rör runt i blåbärsbunken och häll blåbären i formen.
9.    Lägg över den andra rundeln och nyp ihop degen på kanterna.
10.    Vispa upp äggvita och vatten lite för hand. Pensla pajen och strö över ett tunt lager med socker.
11.    Baka i ugnen i cirka 40 minuter.  
12.    Gör under tiden vaniljsåsen. Rör ihop äggula och socker i en bunke.
13.    Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
14.    Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och stänger.
15.    Slå över hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det löses upp lite.
16.    Häll vätskan tillbaka i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen nått 84 grader och tjocknar.
17.    Dra såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke.
18.    Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Pannkakor med äpplekompott och citrongrädde

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör.

Krämig citronpaj

Baka med citron och apelsin

Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.

Scones med ost och skinka

Vinterutflykter

Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken. 

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.