Blåbärspaj med vaniljsås - Recept

Blåbärspaj med vaniljsås

16 bitar Ca 2 timmar
Blåbärspaj med vaniljsås
Betyg (2st)

Ingredienser

    Pajdeg

    • 180 g saltat smör, rumstempererat
    • 250 g Dansukker Strösocker
    • 280 g vetemjöl
    • 1 msk bakpulver
    • 1 1/2 tsk grovmalen kardemumma
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1 ägg
    • 1 äggula

    Fyllning

    • 700 g frysta blåbär
    • 30 g potatismjöl

    På pajen

    • 1 äggvita och lite vatten
    • 30 g Dansukker Strösocker

    Vaniljsås

    • 1 liter vispgrädde, 40%
    • 1 liter mjölk, 3%
    • 6 2/3 dl Dansukker Strösocker
    • ca 20 äggulor (300 g)
    • 2 vaniljstänger

    1.    Blanda frysta blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
    2.    Vispa ihop alla torra ingredienser. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter äggen i omgångar.
    3.    Dela degen på 2 delar och plasta in. Låt vila i kylen i en timme.
    4.    Sätt ugnen på 170 grader.
    5.    Ta ut degarna och knåda smidigt. Kavla ut två stycken rundlar.
    6.    Klipp papper och lägg i botten på formen.
    7.    Lägg en rundel i formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
    8.    Rör runt i blåbärsbunken och häll blåbären i formen.
    9.    Lägg över den andra rundeln och nyp ihop degen på kanterna.
    10.    Vispa upp äggvita och vatten lite för hand. Pensla pajen och strö över ett tunt lager med socker.
    11.    Baka i ugnen i cirka 40 minuter.  
    12.    Gör under tiden vaniljsåsen. Rör ihop äggula och socker i en bunke.
    13.    Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
    14.    Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och stänger.
    15.    Slå över hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det löses upp lite.
    16.    Häll vätskan tillbaka i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen nått 84 grader och tjocknar.
    17.    Dra såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke.
    18.    Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.


    ;