Blåbärspaj med vaniljsås

- Recept Tea Malmegård
Blåbärspaj med vaniljsås, finns det något godare? Sommarens favorit!

16 bitar

Ca 2 timmar

Betyg (8 st)

Ingredienser

Pajdeg
180 g saltat smör, rumstempererat
250 g Dansukker Strösocker
280 g vetemjöl
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk grovmalen kardemumma
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
1 äggula

Fyllning
700 g frysta blåbär
30 g potatismjöl

På pajen
1 äggvita och lite vatten
30 g Dansukker Strösocker

Vaniljsås
1 liter vispgrädde, 40%
1 liter mjölk, 3%
6 2/3 dl Dansukker Strösocker
ca 20 äggulor (300 g)
2 vaniljstänger

Instruktioner

1.    Blanda frysta blåbär och potatismjöl i en stor bunke och se till att potatismjölet inte klumpar sig.
2.    Vispa ihop alla torra ingredienser. Arbeta sedan i smöret till en sandliknande deg och tillsätt därefter äggen i omgångar.
3.    Dela degen på 2 delar och plasta in. Låt vila i kylen i en timme.
4.    Sätt ugnen på 170 grader.
5.    Ta ut degarna och knåda smidigt. Kavla ut två stycken rundlar.
6.    Klipp papper och lägg i botten på formen.
7.    Lägg en rundel i formen och tryck upp degen strax över kanten. Spara överbliven deg.
8.    Rör runt i blåbärsbunken och häll blåbären i formen.
9.    Lägg över den andra rundeln och nyp ihop degen på kanterna.
10.    Vispa upp äggvita och vatten lite för hand. Pensla pajen och strö över ett tunt lager med socker.
11.    Baka i ugnen i cirka 40 minuter.  
12.    Gör under tiden vaniljsåsen. Rör ihop äggula och socker i en bunke.
13.    Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
14.    Sjud upp grädde, mjölk, vaniljfrön och stänger.
15.    Slå över hälften av vätskan över gulorna och vispa ihop tills det löses upp lite.
16.    Häll vätskan tillbaka i kastrullen och rör med en slickepott över värme tills såsen nått 84 grader och tjocknar.
17.    Dra såsen åt sidan, mixa såsen med en stavmixer och sila av i en bunke.
18.    Kontaktplasta och låt svalna i kylskåp i 2 timmar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Syltgrottsglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Rabarber- och jordgubbscheesecake

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Rabarberbubbel

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. 

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror. Låt dig inspireras av våra härliga recept.