Fyllning
Pensling
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
Dela smöret i små kuber och nyp ihop med mjölblandningen eller använd en matberedare tills det börjar gå ihop.
Tillsätt det kalla vattnet lite i taget och rör snabbt ihop.
Dela degen i två bitar och linda in i plastfolie, låt vila i kyl cirka 1 timme.
Koka under tiden blåbären tillsammans med socker och citron i cirka 5 minuter. Mixa med en mixerstav. Låt svalna.
Sätt ugnen på 200 °C.
Ta ut degen från kylen och knåda den smidig.
Kavla ut de två degbitarna tunt på ett mjölat bord, till två lika stora bitar.
Bred ett tunt lager med blåbärspurén på den ena halvan.
Skär smala remsor av den andra halvan och lägg som ett korsmönster över blåbären.
Skär i rektangulära bitar eller stansa ut små cirklar cirka 3 cm i diameter, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla kakorna med ägg och strö över rörsocker strö.
Grädda i ugnen i 10–14 minuter.
Receptet är framtaget av