Ingredienser
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk salt
250 g smör, rumsvarmt
3 msk iskallt vatten
Fyllning
200 g blåbär
1 1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
Saft och skal från en halv citron, gärna obesprutad
Pensling
1 ägg
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
Instruktioner
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
Dela smöret i små kuber och nyp ihop med mjölblandningen eller använd en matberedare tills det börjar gå ihop.
Tillsätt det kalla vattnet lite i taget och rör snabbt ihop.
Dela degen i två bitar och linda in i plastfolie, låt vila i kyl cirka 1 timme.
Koka under tiden blåbären tillsammans med socker och citron i cirka 5 minuter. Mixa med en mixerstav. Låt svalna.
Sätt ugnen på 200 °C.
Ta ut degen från kylen och knåda den smidig.
Kavla ut de två degbitarna tunt på ett mjölat bord, till två lika stora bitar.
Bred ett tunt lager med blåbärspurén på den ena halvan.
Skär smala remsor av den andra halvan och lägg som ett korsmönster över blåbären.
Skär i rektangulära bitar eller stansa ut små cirklar cirka 3 cm i diameter, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla kakorna med ägg och strö över rörsocker strö.
Grädda i ugnen i 10–14 minuter.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Julens småkakor
Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.
Juldrycker
Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.