Bränd gräddglasstaco

Bränd gräddglass i knäckflarns-taco med kolasås.

1 liter

Betyg (3 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Bränd gräddglass
5 dl grädde 40%
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
8 äggulor (från medelstora ägg)
4 1/2 dl mjölk, 3%
2 msk Dansukker Glykossirap

Knäckflarns-taco
1/2 dl hyvlad mandel
3 msk vetemjöl
45 g smör
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
3 msk vispgrädde
2 msk Dansukker Glykossirap

Kolasås
120 g smör
1 krm salt
1 3/4 dl grädde
1/2 vaniljstång
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 msk Dansukker Glykossirap

Förslag på servering:
Tacoställ, alternativt gör en skål av flarnet och servera på tallrik.

 

Exakt utformat recept i viktenhet

Bränd gräddglass
5 dl Grädde 40%
140 g Dansukker Svenskt Strösocker
150 g äggula
450 g mjölk, 3%
50 g Dansukker Glykossirap

Knäckflarns-taco
45 g hyvlad mandel
25 g vetemjöl
45 g smör
45 g Dansukker Svenskt Strösocker
45 g vispgrädde
45 g Dansukker Glykossirap

Kolasås
120 g smör
1,5 g salt
175 g grädde
½ vaniljstång
175 g Dansukker Svenskt Strösocker
25 g Dansukker Glykossirap

Förslag på servering:
Tacoställ, alternativt gör en skål av flarnet och servera på tallrik.

Instruktioner

Bränd gräddglass

1. Sätt ugnen på 200°C. 
2. Häll upp 5 dl grädde en ugnsfast form och låt stå i ugnen i ca 60 min tills mängden grädde har halverats. Rör om i grädden ca var 10:e minut. 
3. Mät/Väg upp strösocker och äggula i en bunke och vispa ihop det lätt.
4. Mät/Väg upp mjölk, ugnsbakad grädde och glykossirap i en kastrull. 
5. Koka upp mjölkblandningen och slå den över strösocker och äggula under omrörning. 
6. Vänd ner allt i kastrullen igen och värm glassbasen till 83°C, men gör det försiktigt, det får inte gå över 85°C. 
7. Kyl sedan ner glassbassen tills den är kylskåpskall och kör i glassmaskin till önskad konsistens. Häll upp glassen i en spritspåse och frys in.

Knäckflarn-taco

1. Sätt ugnen på 170°C. 
2. Mät/Väg upp hyvlad mandel och vetemjöl i en bunke och ställ åt sidan.  
3. Mät/Väg upp smör, socker, grädde och glykossirap i en kastrull. Koka upp till 115°C. 
4. Vänd ner torra ingredienser i kastrullen och rör till en jämn smet. Låt svalna i kylen, ca en timme. 
5. Rulla 10 jämnstora bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåtspapper. Se till att ha ordentligt mellanrum mellan bollarna. 
6. Grädda ca 10–12 min, eller tills flarnen är gyllenbruna. 
7. För att få tacoform på flarnet; Lägg en smal kavel eller pinnen i kaveln över t ex diskhon. Låt flarnen svalna något. Lyft flarnet försiktigt med en stekspade, lägg på kaveln så att det formas till ett tacoskal.

Kolasås

1. Mät/Väg upp smör och salt. Ställ åt sidan. 
2. Mät/Väg upp grädde och vanilj i en kastrull och låt koka upp.
3. I en annan kastrull (gärna en stor) mät/väg upp strösocker och glykos. Koka till 185°C.
4. När sockret har nått 185°C, dra av kastrullen från plattan. Tillsätt försiktigt den uppkokade grädden, lite i taget.  
5. Låt blandningen koka ytterligare i ca 5 minuter.
6. Häll över kolasåsen i en bunke och kontaktplasta. Låt såsen svalna till 37°C.
7. Mixa i smöret och saltet.
8. Ställ kolasåsen i kylen. 

Montering
Ta fram spritspåsen med glassen ca 20 min innan servering. Lägg kolasåsen i en spritspåse. Placera 10 tacoskal så de står upp på ett fat. Spritsa i glassen i tacoskalen. Avsluta med att spritsa på kolasåsen. Servera gärna glasstacosen i tacohållare.

Recept: Svenska Konditorlandslaget
Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?