Brownietårta med fluffig maräng

1 tårta cirka 8-10 bitar
Brownietårta med fluffig maräng
Betyg: (80st)

Ingredienser

    Browniebotten

    • 50 g mörk choklad, hackad
    • 50 g smör
    • 1/2 dl kakao
    • 1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 2 ägg
    • 3/4 dl vetemjöl
    • 1/2 tsk bakpulver

    Hallonkräm

    • 200 g hallon, frysta
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1 ägg, lätt uppvispat
    • 1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
    • 20 g smör

    Chokladmousse

    • 50 g mörk choklad
    • 100 g färskost
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 dl vispgrädde

    Maräng

    • 4 stora äggvitor (ca 1dl)
    • 2 dl Dansukker Strösocker
    • 1/2 dl Dansukker Glykossirap

    Browniebotten
    Smält smöret i en kastrull, ta bort den från värmen och rör ner den hackade chokladen.
    Vispa ägg och socker luftigt.
    Tillsätt chokladsmöret och sikta ner kakao, mjöl och bakpulver.
    Häll smeten i en pappersklädd springform, cirka 20 cm i diameter. Grädda i 8-10 minuter i cirka 175 °C. Låt svalna.

    Hallonkräm
    Koka hallonen tillsammans med gelésocker multi och vaniljsocker i cirka 5-7 minuter.
    Dra bort från plattan och tillsätt ägg och smör. Rör ihop och låt svalna.
    Bred ut hallonkrämen på den avsvalnade browniebotten. Ställ i frysen.

    Chokladmousse
    Hacka chokladen och lägg i en bunke.
    Värm grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen löst sig. Ställ in i kylen och låt svalna.
    Tillsätt färskosten och vaniljsockret och vispa tills blandningen är krämig. Blir den för tjock, tillsätt lite ovispad grädde.
    Ta fram botten ur frysen och bred på chokladmoussen ovanpå hallonkrämen. Ställ tillbaka i frysen.

    Maräng
    Vispa äggvitorna, sockret och glykossirap i en bunke över vattenbad tills sockret löst sig.
    Ta av bunken från värmen och häll äggvitorna i en mixerskål. Vispa marängen i minst 10 minuter, tills den svalnat. Ställ i kylen i cirka 30 minuter.
    Spritsa eller bred marängen över tårtan och bränn av ytan med en gasolbrännare.
    Den färdiga tårtan kan med fördel förvaras i frysen. Kom bara ihåg att tina den i kylskåpet, i minst 3 timmar, innan den ska ätas.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker