Bugg med lime och kardemumma - Recept

Bugg med lime och kardemumma

25–30 stycken 1 timme och 30 minuter
”Snudd på bedårande”, sa Elisabeth och Johan. ”Det här hade Birgitta tyckt om.” De orden lever jag på länge! När det var dags för avsnittet med småkakor i Hela Sverige bakar var jag förväntansfull och laddad – det var denna tävling jag sett fram emot allra mest. Jag överträffade nog mig själv med mina jitterbuggar, så snygga blev de. Limen bryter av fint mot den söta marängen, och kardemumman ger en härlig textur.
- Recept Hilda Kirkhoff
Bugg med lime och kardemumma
Betyg (0st)

Ingredienser

    Mördeg

    • 200 g kallt smör
    • 4 dl vetemjöl
    • 1 dl Dansukker Florsocker, gärna ekologiskt
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 äggulor

    Maräng

    • 2 äggvitor
    • 2 dl Dansukker Strösocker

    Smaksättning

    • 2 msk mortlade kardemummakärnor
    • 2 limefrukter, rivet skal

    • 175 grader (varmluftsugn)

    1. Blanda smör, mjöl, florsocker och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt äggulorna mot slutet. Vänd upp på lätt mjölat bakbord och knåda till en deg. Plasta in mördegen och lägg den 20–30 minuter i kylen.

    2. Vispa äggvitorna och hälften av strösockret med elvisp. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.

    3. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rektangel. Bred ut marängen ovanpå, strö över kardemumma och rivet limeskal.

    4. Rulla ihop allt till en rulle med bakplåtspapper runtom. Lägg rullen i frysen i cirka 20 minuter.

    5. Ta fram rullen och låt den tina något. Skär sedan 1–2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 20 minuter.

    Tips!
    Vispa inte marängen för hårt så får du en snyggare och jämnare kaka.


    ;