Bugg med lime och kardemumma

- Recept Hilda Kirkhoff
”Snudd på bedårande”, sa Elisabeth och Johan. ”Det här hade Birgitta tyckt om.” De orden lever jag på länge! När det var dags för avsnittet med småkakor i Hela Sverige bakar var jag förväntansfull och laddad – det var denna tävling jag sett fram emot allra mest. Jag överträffade nog mig själv med mina jitterbuggar, så snygga blev de. Limen bryter av fint mot den söta marängen, och kardemumman ger en härlig textur.

25–30 stycken

1 timme och 30 minuter

Betyg (1 st)

Ingredienser

Mördeg
200 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Florsocker, gärna ekologiskt
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 äggulor

Maräng
2 äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker

Smaksättning
2 msk mortlade kardemummakärnor
2 limefrukter, rivet skal

175 grader (varmluftsugn)

Instruktioner

1. Blanda smör, mjöl, florsocker och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt äggulorna mot slutet. Vänd upp på lätt mjölat bakbord och knåda till en deg. Plasta in mördegen och lägg den 20–30 minuter i kylen.

2. Vispa äggvitorna och hälften av strösockret med elvisp. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.

3. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rektangel. Bred ut marängen ovanpå, strö över kardemumma och rivet limeskal.

4. Rulla ihop allt till en rulle med bakplåtspapper runtom. Lägg rullen i frysen i cirka 20 minuter.

5. Ta fram rullen och låt den tina något. Skär sedan 1–2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda näst längst ner i ugnen i cirka 20 minuter.

Tips!
Vispa inte marängen för hårt så får du en snyggare och jämnare kaka.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag

Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen. Och din Valentin blir garanterat glad.

Säsong för Semlor

Semlor, eller fastlagsbullar, finns i en rad olika varianter. Inspireras av våra recept och bjud på egna semlor.

Vinterutflykter

Fyll på med energi i sportlovsbacken. Här har vi samlat goda recept som passar perfekt till utflykten och kan enkelt packas i termosen och ryggsäcken.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!