Choklad- och lakritskaka - Recept

Choklad- och lakritskaka

En len och mjuk kaka med en smak av choklad och lakrits. Med de spökiga dekorationer gör du ditt bakverk till en läskig Halloweenkaka.
Choklad- och lakritskaka
Betyg (0st)

Ingredienser

Chokladkaka
6 ägg
3 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Att fukta botten med
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
200 g lakritskola
2 dl vispgrädde
3/4 dl Dansukker Mörk Sirap
200 g mörk choklad
6 gelatinblad
4 dl vispgrädde
200 g marscapone

Glasyr
4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Pynt
250 g marsipan 
Dansukker Florsocker
ätbara dekorationsögon

Sätt ugnen på 175 °C. 

Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten.

Smöra en springform, ca 26 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, kakan ska släppa från kanterna. Låt svalna.

Diska springformen ren och linda med en plastfilm eller ett klippt bakplåtspapper. Klipp ut en cirkel lika stor som formen och lägg i botten. Skär den kalla kakan i tre lika delar och placera kakans översta lager upp och ner i formen.

Blanda ihop mjölk och vaniljsocker och häll detta över kakbottnen.

Lägg lakritskola, 2 dl grädde och sirap i en kastrull och koka långsamt under omrörning tills smeten blir svart och tjocknar något.

Hacka chokladen och rör ner den i kolablandningen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vrid ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i smeten. Blanda till smeten är jämn. 

Vispa upp resten av grädden och tillsätt marscaponen. Vänd försiktigt ner grädden i kolablandningen i omgångar.

Häll hälften av fyllningen över kakbottnen och lägg på den andra bottnen. Häll över resten av fyllningen. Lägg på sista kakbottnen och täck kakan med plastfolie. Låt stå i kylen några timmar eller över natten.

Gör glasyren. Vispa grädden fast och sikta ner florsocker och vaniljsocker. Lossa kakan från formen och lägg på ett serveringsfat. Bred ut grädden på toppen av kakan. Förvara i kylen till servering.

Förbered spökena. Ta hälften av marsipanen och rulla till 5 bollar. Kavla sedan ut resten av marsipanen på ett bakbord med lite florsocker under, så att marsipanen inte fastnar. Ta en rundel eller ett glas i valfri storlek och skär ut 5 ringar. 

Täck bollarna med ringarna och forma till spöken. Sätt på de ätbara ögonen med lite florsocker- och vattenblandning och placera ut spökena på toppen av kakan.

Tips: Om du inte gillar lakrits kan du byta ut lakritskolan med gräddkola.

Receptet är framtaget av

Dansukker

;