Choklad- och saffranstårta med brända mandlar

- Recept Emma Brink Rask
En mäktig vacker tårta i 3 lager med lite crunch från brända mandlar. Saftig och mjuk brownie på mörkt muscovadorörsocker, ett lager saffranstryffel med hackade brända mandlar och överst ett lager len mjölkchokladtryffel. Dekorerad med brända mandlar.

Bakad i en form på ca 20 cm i diameter, räcker till 10-12 personer

Betyg (160 st)

Ingredienser

Brända mandlar:
50 gram mandel
50 gram + 50 gram Dansukker Ekologiskt Florsocker

Browniebotten:
80 gram smör
80 gram mörk choklad
50 gram Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
50 gram Dansukker Strösocker
2 ägg rumstempererade
1 msk vetemjöl

Saffranstryffel:
0,25 g saffran (ett halvt kuvert)
1 dl vispgrädde
20 gram glykos
200 gram vit choklad

Mjölkhokladtryffel:
200 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
20 gram glykos

Instruktioner

Brända mandlar:
Lägg mandel och 50 gram florsocker i en tjockbottnad panna och smält långsamt tills sockret smält och blivit brunt. Lägg 50 gram florsocker på ett bakplåtspapper och häll på mandlarna, separera dem med en gaffel eller med fingrarna, men bränn dig inte. Se till att alla mandlar är separerade och täckta med florsocker. Låt svalna.

Brownie:
Smält smör och choklad i en kastrull. Rör i sockret. Rör i ett ägg i taget och rör om tills allt är blandat. Blanda till sist i mjölet. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter. Grädda på 180 grader (vanlig ugn, 160 grader varmluft) i ca 15 minuter, den ska vara lite gungig när den tas ut, men ändå ha stannat.  Låt den svalna helt.

Saffranstryffel:
Koka upp grädde, saffran och glykos och häll över den hackade vita chokladen. Rör om tills det är blankt och slätt. Diska formen du bakade brownien i, lägg plast i botten och på kanterna, lägg brownien i botten och se till att den ligger tätt intill kanten, tryck till om du behöver. Häll över saffranstryfflen och hacka ca hälften av den brända mandeln och strö över, låt stelna i kyl i ca 1 timme.

Chokladtryffel:
Koka upp grädde och glykos och häll över den hackade chokladen. Mixa helt slät och häll över kakan. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten. Tag loss tårtan från formen och plasten och dekorera sedan med resten av den brända mandeln.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kokos och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Bjud på frasiga våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.