Choklad- och saffranstårta med brända mandlar

Choklad- och saffranstårta med brända mandlar

Bakad i en form på ca 20 cm i diameter, räcker till 10-12 personer
En mäktig vacker tårta i 3 lager med lite crunch från brända mandlar. Saftig och mjuk brownie på mörkt muscovadorörsocker, ett lager saffranstryffel med hackade brända mandlar och överst ett lager len mjölkchokladtryffel. Dekorerad med brända mandlar.
- Recept Emma Brink Rask
Choklad- och saffranstårta med brända mandlar
Betyg (157st)

Ingredienser

    Brända mandlar:

    • 50 gram mandel
    • 50 gram + 50 gram Dansukker Ekologiskt Florsocker

    Browniebotten:

    • 80 gram smör
    • 80 gram mörk choklad
    • 50 gram Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 50 gram Dansukker Strösocker
    • 2 ägg rumstempererade
    • 1 msk vetemjöl

    Saffranstryffel:

    • 0,25 g saffran (ett halvt kuvert)
    • 1 dl vispgrädde
    • 20 gram glykos
    • 200 gram vit choklad

    Mjölkhokladtryffel:

    • 200 gram mjölkchoklad
    • 1 dl vispgrädde
    • 20 gram glykos

    Brända mandlar:
    Lägg mandel och 50 gram florsocker i en tjockbottnad panna och smält långsamt tills sockret smält och blivit brunt. Lägg 50 gram florsocker på ett bakplåtspapper och häll på mandlarna, separera dem med en gaffel eller med fingrarna, men bränn dig inte. Se till att alla mandlar är separerade och täckta med florsocker. Låt svalna.

    Brownie:
    Smält smör och choklad i en kastrull. Rör i sockret. Rör i ett ägg i taget och rör om tills allt är blandat. Blanda till sist i mjölet. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter. Grädda på 180 grader (vanlig ugn, 160 grader varmluft) i ca 15 minuter, den ska vara lite gungig när den tas ut, men ändå ha stannat.  Låt den svalna helt.

    Saffranstryffel:
    Koka upp grädde, saffran och glykos och häll över den hackade vita chokladen. Rör om tills det är blankt och slätt. Diska formen du bakade brownien i, lägg plast i botten och på kanterna, lägg brownien i botten och se till att den ligger tätt intill kanten, tryck till om du behöver. Häll över saffranstryfflen och hacka ca hälften av den brända mandeln och strö över, låt stelna i kyl i ca 1 timme.

    Chokladtryffel:
    Koka upp grädde och glykos och häll över den hackade chokladen. Mixa helt slät och häll över kakan. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten. Tag loss tårtan från formen och plasten och dekorera sedan med resten av den brända mandeln.


    ;