Choklad- och saffranstårta med brända mandlar

- Recept Emma Brink Rask
En mäktig vacker tårta i 3 lager med lite crunch från brända mandlar. Saftig och mjuk brownie på mörkt muscovadorörsocker, ett lager saffranstryffel med hackade brända mandlar och överst ett lager len mjölkchokladtryffel. Dekorerad med brända mandlar.

Bakad i en form på ca 20 cm i diameter, räcker till 10-12 personer

Betyg (160 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Brända mandlar:
50 gram mandel
50 gram + 50 gram Dansukker Ekologiskt Florsocker

Browniebotten:
80 gram smör
80 gram mörk choklad
50 gram Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
50 gram Dansukker Strösocker
2 ägg rumstempererade
1 msk vetemjöl

Saffranstryffel:
0,25 g saffran (ett halvt kuvert)
1 dl vispgrädde
20 gram glykos
200 gram vit choklad

Mjölkhokladtryffel:
200 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
20 gram glykos

Instruktioner

Brända mandlar:
Lägg mandel och 50 gram florsocker i en tjockbottnad panna och smält långsamt tills sockret smält och blivit brunt. Lägg 50 gram florsocker på ett bakplåtspapper och häll på mandlarna, separera dem med en gaffel eller med fingrarna, men bränn dig inte. Se till att alla mandlar är separerade och täckta med florsocker. Låt svalna.

Brownie:
Smält smör och choklad i en kastrull. Rör i sockret. Rör i ett ägg i taget och rör om tills allt är blandat. Blanda till sist i mjölet. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter. Grädda på 180 grader (vanlig ugn, 160 grader varmluft) i ca 15 minuter, den ska vara lite gungig när den tas ut, men ändå ha stannat.  Låt den svalna helt.

Saffranstryffel:
Koka upp grädde, saffran och glykos och häll över den hackade vita chokladen. Rör om tills det är blankt och slätt. Diska formen du bakade brownien i, lägg plast i botten och på kanterna, lägg brownien i botten och se till att den ligger tätt intill kanten, tryck till om du behöver. Häll över saffranstryfflen och hacka ca hälften av den brända mandeln och strö över, låt stelna i kyl i ca 1 timme.

Chokladtryffel:
Koka upp grädde och glykos och häll över den hackade chokladen. Mixa helt slät och häll över kakan. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten. Tag loss tårtan från formen och plasten och dekorera sedan med resten av den brända mandeln.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!