Chokladkola med kardemumma

- Recept Leila Lindholm
Chokladkola med kardemumma, när kolan smakar som bäst. Tips på världens godaste chokladkolor med kardemumma!

cirka 24 bitar

Betyg (38 st)

Sätt betyg

Ingredienser

2 dl vispgrädde
1 ¾ dl mörkt muscovadorörsocker
2 dl glykossirap
½ tsk hela kardemummakärnor
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk choklad, 70 %
100 g mjukt smör

Instruktioner

Ju längre sockret kokar, desto fastare kola blir det, men det sker med mycket små marginaler. Tänk på att vara försiktig så att du inte bränner dig på den heta kolasmeten. Använd en sockertermometer eller elektronisk stektermometer när du kokar kola. När temperaturen närmar sig 112 grader får man ta det försiktigt och sänka värmen lite och hålla uppsikt, eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116 grader. Många frågar om det verkligen ska vara två deciliter glykossirap i kolan. Svaret är ja; det krävs för att kolan ska få sin härliga konsistens.
 

1. Koka grädde, muscovadorörsocker, glykossirap och nystötta kardemummakärnor till 116 grader i en tjockbottnad kastrull eller kopparkastrull (rör så lite som möjligt).

2. När temperaturen har nått 116 grader, ta av från värmen, tillsätt choklad och kakao på en gång och vispa ut i smeten.

3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar (smöret gör kolan mjuk).

4. Klä en liten form med kant (cirka 10 x 20 cm) med bakplåtspapper i botten och häll i blandningen.

5. Låt svalna och stelna i rumstemperatur eller i kylen.

6. Skär i bitar och linda in kolan i papper.


Se hela inlägget på Leilas instagram @leilalindholm.


Recept Leila Lindholm

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!