Ingredienser
Chokladmördeg
65 g Mjukt osaltat smör
0,3 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
1/4 dl Mandelmjöl
1/4 dl Kakao
1/2 krm Salt
1 st Rumstempererat ägg
2 dl Mjöl
Smörkola
1,25 dl Vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus sirap
100 g Osaltat smör
Chokladganache
0,8 dl Vispgrädde
1/4 dl Dansukker Glykossirap
100 g Mörk choklad
15 g Osaltat smör
Instruktioner
Metod
Chokladmördeg
Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan det med florsocker, vaniljstångsfröna, Mandelmjöl, kakao och saltet, när allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör i hop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och stansa små ringar med en stansring. Fodra sedan tarteletteringen eller formen med mördegen. Baka pajskalet ca 7 min på 175 grader. Ta ut det ur ugnen och låt det svalna.
Smörkola
Koka grädde, Ljus sirap och Ljust Muscovadorörsocker till 117 grader, häll då över smeten i en blandare av Kitchen aid typ till sätt lite smör i taget och kör smeten sval på låg hastighet. Låt kolan svalna några timmar eller över natten.
Chokladganache
Koka grädden med glykosen häll det över mörkachokladen som ska vara finhackad tillsätt smöret och mixa ganachen slätt med en stavmixer. Låt sedan ganachen sätta sig i några timmar i rumstemperatur.
Montering
Spritsa smörkolan i det färdigbakade pajskalet låt den sedan stelna i kylen någon minut smeta sedan på chokladganachen på toppen.
Recept Daniel Roos
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Julbak med variation
Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.
Julens småkakor
Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.
Juldrycker
Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.