Chokladkola Tarteletter

4-6 st
Chokladkola Tarteletter
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Chokladmördeg

    • 65 g Mjukt osaltat smör
    • 0,3 dl Dansukker Florsocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
    • 1/4 dl Mandelmjöl
    • 1/4 dl Kakao
    • 1/2 krm Salt
    • 1 st Rumstempererat ägg
    • 2 dl Mjöl

    Smörkola

    • 1,25 dl Vispgrädde
    • 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 1/2 dl Dansukker Ljus sirap
    • 100 g Osaltat smör

    Chokladganache

    • 0,8 dl Vispgrädde
    • 1/4 dl Dansukker Glykossirap
    • 100 g Mörk choklad
    • 15 g Osaltat smör

    Metod
    Chokladmördeg

    Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan det med florsocker, vaniljstångsfröna, Mandelmjöl, kakao och saltet, när allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör i hop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och stansa små ringar med en stansring. Fodra sedan tarteletteringen eller formen med mördegen. Baka pajskalet ca 7 min på 175 grader. Ta ut det ur ugnen och låt det svalna.

    Smörkola
    Koka grädde, Ljus sirap och Ljust Muscovadorörsocker till 117 grader, häll då över smeten i en blandare av Kitchen aid typ till sätt lite smör i taget och kör smeten sval på låg hastighet. Låt kolan svalna några timmar eller över natten.

    Chokladganache
    Koka grädden med glykosen häll det över mörkachokladen som ska vara finhackad tillsätt smöret och mixa ganachen slätt med en stavmixer. Låt sedan ganachen sätta sig i några timmar i rumstemperatur.

    Montering
    Spritsa smörkolan i det färdigbakade pajskalet låt den sedan stelna i kylen någon minut smeta sedan på chokladganachen på toppen.

    Recept Daniel Roos