MÖRDEG
SALT CHOKLADKOLA
CHOKLADGANACHE
1. MÖRDEG: Värm ugnen till 200 grader under- och övervärme.
2. Blanda vetemjöl och Florsocker i en skål eller i en matberedare. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen (eller kör i matberedare). Tillsätt äggulan och forma till en smidig deg. Platta till och plasta in. Låt vila i kylen i c:a 30 minuter.
3. Tryck ut degen i små pajformar (á 10-13 cm i diameter), eller i små minipajer (á 3-4 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel.
4. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
5. SALT KOLASÅS: Blanda Glykossirap, Strösocker, vatten och kakao i en lagom stor kastrull. Låt smälta samman på hög värme, rör om då och då. När sockret smält, låt karamellen koka tills den blir 140 grader, utan att röra. Värm under tiden upp vispgrädden. Tillsätt grädden i karamellen (det kan bubbla en del, var försiktig) och låt koka samman i 10 minuter på svag värme. Tillsätt flingsaltet. Låt svalna något. Häll upp kolan i de små pajskalen.
6. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädden i en kastrull, undvik kokpunkten. Häll grädden över chokladen. Låt stå i någon minut. Blanda samman så chokladen smälter och ganachen är len. Toppa pajerna med chokladganchen och lite flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur.
- Recept Peter Dahlberg - www.peterbakar.se