Chokladmousse med Knäckflarn

- Recept Peter Dahlberg
En luftig och god chokladmousse tillsammans med ett klassiskt knäckflarn – något jag tror många känner igen från barndomens fikarep. Genom att lägga upp flarnet på en kavel medan det fortfarande är varmt, kan du leka lite med formen och skapa ett böjt flarn.

4 glas

Betyg (40 st)

Sätt betyg

Ingredienser

CHOKLADMOUSSE – 4 glas
100 g mörk choklad (55 %)
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
2 ekologiska äggulor
2 msk Strösocker från Dansukker
1 msk vatten
1 tsk vaniljextrakt

KNÄCKFLARN – c:a 20 st.
75 g smör
1 dl Strösocker från Dansukker (100 g)
1/4 dl Ekologisk Ljus Sirap från Dansukker (35 g)
1/4 ekologisk vispgrädde (25 g)
1 dl havregryn (35 g)
1 dl vetemjöl (60 g)
1/4 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker från Dansukker

50 g färska jordgubbar
1 kruka färsk mynta

Instruktioner

1. CHOKLADMOUSSE: Hacka chokladen fint i en skål. Värm upp 1 dl av vispgrädden och slå på chokladen. Rör samman till en jämn ganache. Vispa resten av vispgrädden fluffigt.

2. Koka upp Strösocker och vatten så sockret löser sig. Vispa upp äggulorna och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle. Vispa fluffigt. Rör ner chokladganachen i äggsmeten.

3. Vänd ner grädden lite i taget i chokladmoussen. Tillsätt vaniljextraktet. Häll upp moussen i fyra portionsglas. Låt stelna i kylskåp minst 2 timmar.

4. KNÄCKFLARN: Värm ugnen till 200 grader över- och undervärme. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och rör samman till en jämn smet.

5. Klicka ut smeten med hjälp av en tesked på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Ta ut plåten och låt flarnen vila någon minut innan du lyfter över dem på en kavel för att göra dem böjda. Låt flarnen svalna helt.

6. Ta ut Chokladmoussen ur kylen. Tryck ner ett Knäckflarn i Chokladmoussen. Tärna jordgubbarna och lägg dem i Knäckflarnet. Toppa med färsk mynta.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.