Chokladmousse med Knäckflarn

En luftig och god Chokladmousse tillsammans med ett klassiskt Knäckflarn – något jag tror många känner igen från barndomens fikarep. Genom att lägga upp flarnet på en kavel medan det fortfarande är varmt, kan du leka lite med formen och skapa ett böjt flarn.
- Recept Peter Dahlberg

4 glas

Betyg (13 st)

Ingredienser

CHOKLADMOUSSE – 4 glas
100 g mörk choklad (55 %)
2 1/2 dl ekologisk vispgrädde (250 g)
2 ekologiska äggulor
2 msk Strösocker från Dansukker
1 msk vatten
1 tsk vaniljextrakt

KNÄCKFLARN – c:a 20 st.
75 g smör
1 dl Strösocker från Dansukker (100 g)
1/4 dl Ekologisk Ljus Sirap från Dansukker (35 g)
1/4 ekologisk vispgrädde (25 g)
1 dl havregryn (35 g)
1 dl vetemjöl (60 g)
1/4 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker från Dansukker

50 g färska jordgubbar
1 kruka färsk mynta

Instruktioner

1. CHOKLADMOUSSE: Hacka chokladen fint i en skål. Värm upp 1 dl av vispgrädden och slå på chokladen. Rör samman till en jämn ganache. Vispa resten av vispgrädden fluffigt.

2. Koka upp Strösocker och vatten så sockret löser sig. Vispa upp äggulorna och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle. Vispa fluffigt. Rör ner chokladganachen i äggsmeten.

3. Vänd ner grädden lite i taget i chokladmoussen. Tillsätt vaniljextraktet. Häll upp moussen i fyra portionsglas. Låt stelna i kylskåp minst 2 timmar.

4. KNÄCKFLARN: Värm ugnen till 200 grader över- och undervärme. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och rör samman till en jämn smet.

5. Klicka ut smeten med hjälp av en tesked på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Ta ut plåten och låt flarnen vila någon minut innan du lyfter över dem på en kavel för att göra dem böjda. Låt flarnen svalna helt.

6. Ta ut Chokladmoussen ur kylen. Tryck ner ett Knäckflarn i Chokladmoussen. Tärna jordgubbarna och lägg dem i Knäckflarnet. Toppa med färsk mynta.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Härliga jordgubbstider

Låt dig inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.