Chokladpaj med italiensk maräng - Recept

Chokladpaj med italiensk maräng

10-12 portioner 1 timme + cirka 2-3 timmar i kyl
Chokladpaj med läcker italiensk maräng är enkel att tillaga, underbar att äta och lyxig att titta på. Imponera på din gäster med denna chokladpaj.
Chokladpaj med italiensk maräng
Betyg (119st)

Ingredienser

    Botten

    • 50 g smör
    • 10 stycken digestivekex
    • 3 msk Dansukker Farinsocker

    Chokladkräm

    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 1 dl Dansukker Rörsocker Strö
    • 1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 3 äggulor
    • 150 g mörk choklad
    • 90 g smör, rumstempererat
    • 1 nypa salt

    Italiensk maräng

    • 2 äggvitor
    • 2 1/2 dl Dansukker Strösocker
    • 1 dl vatten
    • skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad

    Smält smör och mixa tillsammans med digestivekex och farinsocker. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar botten, 18 cm i diameter.

    Värm vispgrädde, rörsocker och muscovadorörsocker i en kastrull. Ställ åt sidan.

    Vispa upp äggulorna en aning i en skål. Tillsätt gräddblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm till cirka 85 grader.

    Finhacka chokladen och häll ner i gräddblandningen. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan smöret lite i taget och till sist en nypa salt. Rör så att smeten blir jämn.

    Häll chokladkrämen över botten och låt stelna i kylen cirka 2-3 timmar.

    Vispa äggvitorna till ett skum. Koka upp socker, vatten och citronskal i en tjockbottnad kastrull och värm till 120 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

    Lägg marängen i en sprits med valfri tyll och spritsa på chokladpajen. Bränn av marängen med en brännare och servera pajen.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;