Chokladpaj med italiensk maräng

Chokladpaj med läcker italiensk maräng är enkel att tillaga, underbar att äta och lyxig att titta på. Imponera på din gäster med denna chokladpaj.

10-12 portioner

1 timme + cirka 2-3 timmar i kyl

Betyg (153 st)

Ingredienser

Botten
50 g smör
10 stycken digestivekex
3 msk Dansukker Farinsocker

Chokladkräm
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3 äggulor
150 g mörk choklad
90 g smör, rumstempererat
1 nypa salt

Italiensk maräng
2 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl vatten
skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad

Instruktioner

Smält smör och mixa tillsammans med digestivekex och farinsocker. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar botten, 18 cm i diameter.

Värm vispgrädde, rörsocker och muscovadorörsocker i en kastrull. Ställ åt sidan.

Vispa upp äggulorna en aning i en skål. Tillsätt gräddblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm till cirka 85 grader.

Finhacka chokladen och häll ner i gräddblandningen. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan smöret lite i taget och till sist en nypa salt. Rör så att smeten blir jämn.

Häll chokladkrämen över botten och låt stelna i kylen cirka 2-3 timmar.

Vispa äggvitorna till ett skum. Koka upp socker, vatten och citronskal i en tjockbottnad kastrull och värm till 120 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

Lägg marängen i en sprits med valfri tyll och spritsa på chokladpajen. Bränn av marängen med en brännare och servera pajen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Härliga jordgubbstider

Låt dig inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.