Chokladpaj med italiensk maräng

10-12 portioner 1 timme + cirka 2-3 timmar i kyl
Chokladpaj med italiensk maräng
Betyg: (35st)

Ingredienser

    Botten

    • 50 g smör
    • 10 stycken digestivekex
    • 3 msk Dansukker Farinsocker

    Chokladkräm

    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 1 dl Dansukker Rörsocker Strö
    • 1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 3 äggulor
    • 150 g mörk choklad
    • 90 g smör, rumstempererat
    • 1 nypa salt

    Italiensk maräng

    • 2 äggvitor
    • 2 1/2 dl Dansukker Strösocker
    • 1 dl vatten
    • skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad

    Smält smör och mixa tillsammans med digestivekex och farinsocker. Tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar botten, 18 cm i diameter.

    Värm vispgrädde, rörsocker och muscovadorörsocker i en kastrull. Ställ åt sidan.

    Vispa upp äggulorna en aning i en skål. Tillsätt gräddblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm till cirka 85 grader.

    Finhacka chokladen och häll ner i gräddblandningen. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan smöret lite i taget och till sist en nypa salt. Rör så att smeten blir jämn.

    Häll chokladkrämen över botten och låt stelna i kylen cirka 2-3 timmar.

    Vispa äggvitorna till ett skum. Koka upp socker, vatten och citronskal i en tjockbottnad kastrull och värm till 120 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under vispning. Vispa till marängen svalnat.

    Lägg marängen i en sprits med valfri tyll och spritsa på chokladpajen. Bränn av marängen med en brännare och servera pajen.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker