Chokladsnurra med mandel - Recept

Chokladsnurra med mandel

45-50 stycken ca 2 timmar
Chokladsnurra med mandel är en lyxig vetebulle! Chokladsnurran innehåller en fyllning på mandelmassa som täckts med lent chokladsmör. Toppa med pärlsocker.
Chokladsnurra med mandel
Betyg (0st)

Ingredienser

    Vetedeg

    • 50 g jäst
    • 5 dl mjölk
    • 1 ägg
    • 15-17 dl vetemjöl
    • 1 1/4 dl Dansukker Vit Sirap
    • 3 tsk kardemumma
    • 150 g smör, rumstempererat

    Fyllning

    • 2 1/2 dl Dansukker Farinsocker
    • 200 g mandelmassa
    • 200 g smör, rumstempererat
    • 3 msk kanel, malen

    Chokladsmör

    • 2 2/4 dl vispgrädde
    • 2 msk Dansukker Ljus Sirap
    • 2 msk Dansukker Glykossirap
    • 2/3 tsk salt
    • 260 g mörk choklad 70%
    • 45 g smör, rumstempererat

    Pensling

    • ägg+salt+vatten

    Garnering

    • Dansukker Pärlsocker
    • kakaonibs eller grovt hackad mörk choklad

    Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och ägget och rör tills det löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och bearbeta tills degen är smidig, cirka 10 minuter. Plasta bunken och ställ kallt över natten eller låt jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter.

    Förbered fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn massa och ställ åt sidan.

    Förbered chokladsmöret genom att värma grädde, sirap, glukossirap och salt och häll blandningen över den hackade chokladen. Mixa i smöret. Ställ kallt.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred först ut fyllningen i ett jämnt lager och sedan chokladsmöret ovanpå.

    Vik degen dubbel på längden och skär ca 2 cm remsor och snurra remsorna runt dina fingrar. Lägg chokladsnurrorna med mandel i formar och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

    Sätt ugnen på 200°C.

    Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg med salt och vatten. Strö pärlsocker och eventuellt kakaonibs eller grovt hackad mörk choklad på snurrorna.

    Grädda chokladsnurrorna i cirka 15-17 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;