Citronkaka med vit chokladganache

ca 35 bitar

PT55M

1 timme

Betyg (108 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Kaka
240 g smör, rumstempererat
3 dl Dansukker Ljus Sirap
4 ägg
4 1/4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 nypa salt
saft och skal från 1 citron
3/4 dl vispgrädde
3 msk vallmofrön

Chokladganache
240 g vit choklad
1 dl vispgrädde
saft och skal från 1 citron

Garnering
pistagenötter

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C.

Vispa smör och sirap fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ner i smeten.

Tillsätt citronsaft, rivet citronskal, vispgrädde och vallmofrön och rör smeten smidig. Häll smeten i en smord bakform, 23x30 cm och grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan svalna på galler, täckt med bakduk.

Förbered chokladganachen. Hacka den vita chokladen och ställ åt sidan. Värm vispgrädde, citronskal och citronsaft i en kastrull. Rör ner den hackade chokladen i omgångar, rör tills ganachen blivit helt slät. Låt svalna något och ställ sedan i kylskåpet cirka 20 minuter.

Bred ut chokladganachen på den helt avsvalnade citronkakan. Gör eventuellt ett vågmönster i ganachen. Strö över hackade pistagenötter. Skär i bitar cirka 4x4 cm.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?