Citronkaka med vit chokladganache

ca 35 bitar

1 timme

Betyg (107 st)

Ingredienser

Kaka
240 g smör, rumstempererat
3 dl Dansukker Ljus Sirap
4 ägg
4 1/4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 nypa salt
saft och skal från 1 citron
3/4 dl vispgrädde
3 msk vallmofrön

Chokladganache
240 g vit choklad
1 dl vispgrädde
saft och skal från 1 citron

Garnering
pistagenötter

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C.

Vispa smör och sirap fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ner i smeten.

Tillsätt citronsaft, rivet citronskal, vispgrädde och vallmofrön och rör smeten smidig. Häll smeten i en smord bakform, 23x30 cm och grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan svalna på galler, täckt med bakduk.

Förbered chokladganachen. Hacka den vita chokladen och ställ åt sidan. Värm vispgrädde, citronskal och citronsaft i en kastrull. Rör ner den hackade chokladen i omgångar, rör tills ganachen blivit helt slät. Låt svalna något och ställ sedan i kylskåpet cirka 20 minuter.

Bred ut chokladganachen på den helt avsvalnade citronkakan. Gör eventuellt ett vågmönster i ganachen. Strö över hackade pistagenötter. Skär i bitar cirka 4x4 cm.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.