Citronmarängpaj

ca 20 bitar

ca 1,5 timme

Betyg (6 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Pajbotten
250 g smör, mjukt
2 dl Dansukker Florsocker
6 dl vetemjöl
2 äggulor

Fyllning
3 dl färskpressad citronjuice
4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 dl vatten
1 dl maizena
4 äggulor
100 g smör, mjukt

Blåbärsmaräng
6 äggvitor
1 dl vatten 
1/2 dl blåbärspuré
3 3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Till garnering
färska blåbär
oxalis

Instruktioner

Börja med pajdegen. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och lägg den i en plastpåse i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°C.

Kavla ut pajdegen och fodra en långpanna ca 35x25 cm.  Nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Tag ut den och låt svalna.

Gör citronfyllningen. Koka upp citronsaften, sockret och hälften av vattnet. Dra av kastrullen från värmen. 

Vispa ihop maizena och äggulor med resterande mängd vatten. Rör ner den varma citronblandningen i äggulorna och vispa kraftigt. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen börjar tjockna. 

Häll upp krämen i en bunke och tillsätt lite i taget av smöret och rör till en jämn kräm. Sila krämen genom en sil. Sätt plastfolie på bunken och låt krämen svalna. 

Bred ut krämen i pajskalet och sätt in i kylen eller frysen under tiden du gör marängen, så att krämen hinner sätta sig.

Gör marängen. Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin. Koka vatten, blåbärspuré och socker till 121°C. När sockerlagen kokt till 110°C börja vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp. 

Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa under tiden kraftigt ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat. 

Spritsa på marängen och garnera med blåbär och oxalis.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Saftig mandelkaka med grapefrukt

Baka till advent

Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.

Friterade ostbollar och marmelader

Glögg och godsaker

Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.