Citronmarängpaj

ca 20 bitar

ca 1,5 timme

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Pajbotten
250 g smör, mjukt
2 dl Dansukker Florsocker
6 dl vetemjöl
2 äggulor

Fyllning
3 dl färskpressad citronjuice
4 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 dl vatten
1 dl maizena
4 äggulor
100 g smör, mjukt

Blåbärsmaräng
6 äggvitor
1 dl vatten 
1/2 dl blåbärspuré
3 3/4 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Till garnering
färska blåbär
oxalis

Instruktioner

Börja med pajdegen. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och lägg den i en plastpåse i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°C.

Kavla ut pajdegen och fodra en långpanna ca 35x25 cm.  Nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Tag ut den och låt svalna.

Gör citronfyllningen. Koka upp citronsaften, sockret och hälften av vattnet. Dra av kastrullen från värmen. 

Vispa ihop maizena och äggulor med resterande mängd vatten. Rör ner den varma citronblandningen i äggulorna och vispa kraftigt. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills krämen börjar tjockna. 

Häll upp krämen i en bunke och tillsätt lite i taget av smöret och rör till en jämn kräm. Sila krämen genom en sil. Sätt plastfolie på bunken och låt krämen svalna. 

Bred ut krämen i pajskalet och sätt in i kylen eller frysen under tiden du gör marängen, så att krämen hinner sätta sig.

Gör marängen. Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin. Koka vatten, blåbärspuré och socker till 121°C. När sockerlagen kokt till 110°C börja vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp. 

Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa under tiden kraftigt ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat. 

Spritsa på marängen och garnera med blåbär och oxalis.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.