Citronmarängtartelett med två olika maräng

4-6 st

Betyg (3 st)

Ingredienser

Mördeg
125 g Mjukt osaltat smör
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
1/2 dl Mandelmjöl
1 krm Salt
1 st Rumstempererat ägg
2,5-3 dl Mjöl

Citroncurd       
0,9 dl Citronsaft + Skal
120 g Smör
1/2 dl Dansukker Rörsocker strö
3 st Ägg
1/2 dl Dansukker Rörsocker strö
0,75 st Gelatinblad

Citrongelé
0,6 dl Citronsaft
1 msk Dansukker Strösocker
1/2 st Gelatinblad

Maräng
2 st Äggvitor
1/2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Florsocker

Italienskmaräng
4 st Äggvitor
0,3 dl Vatten
2,5 dl Dansukker Strösocker

Instruktioner

Metod
Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan det med florsocker, vaniljstångsfröna, mjöl, Mandelmjöl och saltet, när allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör i hop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut degen ca 3 mm tunn och stansa små ringar med den. Fodra pajskalet eller ringarna med mördegen. Baka pajskalet ca 7 min på 175 grader. Ta ut det ur ugnen och låt det svalna.

Citroncurd
Börja med att blötlägga gelatinbladen. Ta bort skalet (zesten) från citronerna och pressa dem sedan. Koka saften och skalet med smör och första delen Rörsocker strö. Under tiden blanda ihop andra delen Rörsocker strö med äggen. När saften kokar tillsätter du äggblandningen och kokar curden till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila curden. Låt curden svalna några minuter innan man sedan fyller pajskalen med den. Stoppa in skalen i frysen och låt dem stelna.

Citrongelé
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten Koka sedan saften med sockret och tillsätt sedan gelatinet. Frys sedan gelén i en liten form. När gelén är fryst så skär man den i små fina kuber.

Italienskmaräng
Koka strösocker med vattnet till 121 grader. Börja vispa när sockerlagen är 110-115 grader. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.  Fyll marängen i en spritspåse med en tyll och spritsa på den frysta citronkrämen av sluta med att bränna av marängen med en gasolbrännare.

Maräng
Vispa äggvita med Strösockret fluffigt, sikta florsockret och vänd ner det i marängen. Spritsa ut fina stavar av marängen och torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.

Montering
Dekorera tarteletterna med citrongelén samt dem två olika marängerna.

Recept Daniel Roos

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Härliga jordgubbstider

Låt dig inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.