Citronmarängtartelett med två olika maräng

- Recept Daniel Roos
Citronmarängtartelett med maräng på två olika sätt, citroncurd, citrongelé och mördeg som bas.

4-6 st

Betyg (5 st)

Ingredienser

Mördeg
125 g Mjukt osaltat smör
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
1/2 dl Mandelmjöl
1 krm Salt
1 st Rumstempererat ägg
2,5-3 dl Mjöl

Citroncurd       
0,9 dl Citronsaft + Skal
120 g Smör
1/2 dl Dansukker Rörsocker strö
3 st Ägg
1/2 dl Dansukker Rörsocker strö
0,75 st Gelatinblad

Citrongelé
0,6 dl Citronsaft
1 msk Dansukker Strösocker
1/2 st Gelatinblad

Maräng
2 st Äggvitor
1/2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Florsocker

Italienskmaräng
4 st Äggvitor
0,3 dl Vatten
2,5 dl Dansukker Strösocker

Instruktioner

Metod
Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan det med florsocker, vaniljstångsfröna, mjöl, Mandelmjöl och saltet, när allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör i hop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut degen ca 3 mm tunn och stansa små ringar med den. Fodra pajskalet eller ringarna med mördegen. Baka pajskalet ca 7 min på 175 grader. Ta ut det ur ugnen och låt det svalna.

Citroncurd
Börja med att blötlägga gelatinbladen. Ta bort skalet (zesten) från citronerna och pressa dem sedan. Koka saften och skalet med smör och första delen Rörsocker strö. Under tiden blanda ihop andra delen Rörsocker strö med äggen. När saften kokar tillsätter du äggblandningen och kokar curden till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila curden. Låt curden svalna några minuter innan man sedan fyller pajskalen med den. Stoppa in skalen i frysen och låt dem stelna.

Citrongelé
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten Koka sedan saften med sockret och tillsätt sedan gelatinet. Frys sedan gelén i en liten form. När gelén är fryst så skär man den i små fina kuber.

Italienskmaräng
Koka strösocker med vattnet till 121 grader. Börja vispa när sockerlagen är 110-115 grader. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.  Fyll marängen i en spritspåse med en tyll och spritsa på den frysta citronkrämen av sluta med att bränna av marängen med en gasolbrännare.

Maräng
Vispa äggvita med Strösockret fluffigt, sikta florsockret och vänd ner det i marängen. Spritsa ut fina stavar av marängen och torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.

Montering
Dekorera tarteletterna med citrongelén samt dem två olika marängerna.

Recept Daniel Roos

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Jul med smak av svensk sirap!

Här bjuder vi på våra godaste recept som förgyller både lussefika, glöggmingel, tomte-väntan och julbord. Alla är bakade och blandade med Sveriges enda svenska sirap – Dansukkers. Njut!

Det enda svenska strösockret!

Nu har vi tagit fram en ny design på vårt Från Sverige-märkta strösocker. Allt för att göra det enklare för dig att välja svenskt!

Pepparkakor

Finns det något bättre än doften av nybakade pepparkakor? Ja, det skulle väl i så fall vara smaken av dem.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet.

Baka med saffran

Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är en uppskattad krydda världen över.

Julens godaste recept

Det är få tider på året som är så mysiga som runt jul. Här hittar du julens bakverk, godis, pyssel, drycker, mat och desserter.