Citronmarängtartelett med två olika maräng

- Recept Daniel Roos
Citronmarängtartelett med maräng på två olika sätt, citroncurd, citrongelé och mördeg som bas.

4-6 st

Betyg (5 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Mördeg
125 g Mjukt osaltat smör
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
1/2 dl Mandelmjöl
1 krm Salt
1 st Rumstempererat ägg
2,5-3 dl Mjöl

Citroncurd       
0,9 dl Citronsaft + Skal
120 g Smör
1/2 dl Dansukker Rörsocker strö
3 st Ägg
1/2 dl Dansukker Rörsocker strö
0,75 st Gelatinblad

Citrongelé
0,6 dl Citronsaft
1 msk Dansukker Strösocker
1/2 st Gelatinblad

Maräng
2 st Äggvitor
1/2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Florsocker

Italienskmaräng
4 st Äggvitor
0,3 dl Vatten
2,5 dl Dansukker Strösocker

Instruktioner

Metod
Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan det med florsocker, vaniljstångsfröna, mjöl, Mandelmjöl och saltet, när allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör i hop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut degen ca 3 mm tunn och stansa små ringar med den. Fodra pajskalet eller ringarna med mördegen. Baka pajskalet ca 7 min på 175 grader. Ta ut det ur ugnen och låt det svalna.

Citroncurd
Börja med att blötlägga gelatinbladen. Ta bort skalet (zesten) från citronerna och pressa dem sedan. Koka saften och skalet med smör och första delen Rörsocker strö. Under tiden blanda ihop andra delen Rörsocker strö med äggen. När saften kokar tillsätter du äggblandningen och kokar curden till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila curden. Låt curden svalna några minuter innan man sedan fyller pajskalen med den. Stoppa in skalen i frysen och låt dem stelna.

Citrongelé
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten Koka sedan saften med sockret och tillsätt sedan gelatinet. Frys sedan gelén i en liten form. När gelén är fryst så skär man den i små fina kuber.

Italienskmaräng
Koka strösocker med vattnet till 121 grader. Börja vispa när sockerlagen är 110-115 grader. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.  Fyll marängen i en spritspåse med en tyll och spritsa på den frysta citronkrämen av sluta med att bränna av marängen med en gasolbrännare.

Maräng
Vispa äggvita med Strösockret fluffigt, sikta florsockret och vänd ner det i marängen. Spritsa ut fina stavar av marängen och torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.

Montering
Dekorera tarteletterna med citrongelén samt dem två olika marängerna.

Recept Daniel Roos

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.