Citronmarängtartelett med två olika maräng

4-6 st
Citronmarängtartelett med två olika maräng
Betyg: (1st)

Ingredienser

    Mördeg

    • 125 g Mjukt osaltat smör
    • 1 dl Dansukker Florsocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
    • 1/2 dl Mandelmjöl
    • 1 krm Salt
    • 1 st Rumstempererat ägg
    • 2,5-3 dl Mjöl

    Citroncurd

    • 0,9 dl Citronsaft + Skal
    • 120 g Smör
    • 1/2 dl Dansukker Rörsocker strö
    • 3 st Ägg
    • 1/2 dl Dansukker Rörsocker strö
    • 0,75 st Gelatinblad

    Citrongelé

    • 0,6 dl Citronsaft
    • 1 msk Dansukker Strösocker
    • 1/2 st Gelatinblad

    Maräng

    • 2 st Äggvitor
    • 1/2 dl Dansukker Strösocker
    • 1/2 dl Dansukker Florsocker

    Italienskmaräng

    • 4 st Äggvitor
    • 0,3 dl Vatten
    • 2,5 dl Dansukker Strösocker

    Metod
    Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan det med florsocker, vaniljstångsfröna, mjöl, Mandelmjöl och saltet, när allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör i hop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut degen ca 3 mm tunn och stansa små ringar med den. Fodra pajskalet eller ringarna med mördegen. Baka pajskalet ca 7 min på 175 grader. Ta ut det ur ugnen och låt det svalna.

    Citroncurd
    Börja med att blötlägga gelatinbladen. Ta bort skalet (zesten) från citronerna och pressa dem sedan. Koka saften och skalet med smör och första delen Rörsocker strö. Under tiden blanda ihop andra delen Rörsocker strö med äggen. När saften kokar tillsätter du äggblandningen och kokar curden till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila curden. Låt curden svalna några minuter innan man sedan fyller pajskalen med den. Stoppa in skalen i frysen och låt dem stelna.

    Citrongelé
    Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten Koka sedan saften med sockret och tillsätt sedan gelatinet. Frys sedan gelén i en liten form. När gelén är fryst så skär man den i små fina kuber.

    Italienskmaräng
    Koka strösocker med vattnet till 121 grader. Börja vispa när sockerlagen är 110-115 grader. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.  Fyll marängen i en spritspåse med en tyll och spritsa på den frysta citronkrämen av sluta med att bränna av marängen med en gasolbrännare.

    Maräng
    Vispa äggvita med Strösockret fluffigt, sikta florsockret och vänd ner det i marängen. Spritsa ut fina stavar av marängen och torka marängen i ugnen på 100 grader i ca en timme.

    Montering
    Dekorera tarteletterna med citrongelén samt dem två olika marängerna.

    Recept Daniel Roos