Citronparfait på knäckbotten och citronsås

Citronparfait på knäckbotten och citronsås, en perfekt kombination av sött och syrligt. Parfait ger ett härligt avslut på middagen och denna citronsås är läckert god.

5 portioner

1 timme + 6 timmar i frys

Betyg (104 st)

Ingredienser

Parfait
3 äggulor
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 dl vispgrädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
saften av 1 citron, gärna obesprutad

Mandel- och havreknäck
3/4 dl mandel
1 dl Dansukker Farinsocker
100 g smör
1 dl havregryn
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 nypa salt

Citronås
50 g smör
1 dl Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
saften av 1 citron, gärna obesprutad
1 dl grädde

Garnering
Citronmeliss

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 °C.

Vispa äggulor och muscovadorörsocker poröst i en skål. Vispa grädden och tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Vänd ner i äggsmeten.

Fördela smeten i en silikonform med kupoler eller välj valfri form. Ställ i frysen minst 6 timmar.

Gör under tiden mandel- och havreknäcken. Finhacka mandeln och rör samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i cirka 5-8 minuter, tills knäcken fått en gyllenbrun färg.

Låt knäcken svalna helt och bryt sedan till bitar.

Blanda alla ingredienserna till citronsåsen i en tjockbottnad kastrull och låt koka. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Rör om då och då. Ställ för att svalna.

Lägg en bit knäck på en tallrik och ta ut citronparfaiten ur formarna. Lägg parfaiten på knäcken och häll över lite citronsås. Strö över små knäckbitar och garnera med en citronmeliss.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.