Danska Fastlagsbullar

12 bullar

ca 2 timmar

Betyg (2 st)

Ingredienser

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl grädde
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk majsstärkelse (ex. maizena)
25 g rumstempererat smör

Vetedeg
180 g smör
1 1/2 dl mjölk
25 g jäst (1/2 paket)
1 ägg
1 dl Dansukker Vit Sirap
ca 7 1/2 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma, malen
1/2 tsk salt

Remonce
100 g mandelmassa eller marsipan
80 g smör, rumstempererat
80 g Dansukker Rörsocker Strö

Pensling
1 ägg (uppvisppat med lite salt och vatten)

Glasyr
1 3/4 dl Dansukker Florsocker
2 msk kakao
2-3 tsk vatten
eller bara smält mörk choklad

Instruktioner

Börja med vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädden. Ta upp stången ur grädden.

Vispa äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll grädden över äggsmeten under uppvispning.

Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Plasta skålen och ställ i kylen. Ställ kallt.

Gör vetedegen. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Låt blandningen svalna lite.

Smula jästen i en bunke och häll över smörblandningen. Blanda till jästen lösts upp. Tillsätt ägg, sirap, kadremumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen i cirka 5 minuter. Tillsätt salt och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna. Tillsätt mer mjöl vid behov.

Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Förbered under tiden remoncen. Riv mandelmassan och mixa ihop med smör och rörsocker. Ställ åt sidan.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 0,5 cm tjock. Dela degen i 12 fyrkanter. Fördela 2 msk vaniljkräm och remonce på varje fyrkant. Pensla kanterna med ägg så att bullarna fäster lättare. Vik ihop kanterna och rulla försiktigt till en bulle.

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med öppningen nedåt.

Sätt ugnen på 200°C, under- och övervärme och låt bullarna jäsa under bakduk i 20 minuter. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Rör samman glasyren, den ska vara ganska tjock. Fördela sedan glasyren på toppen av bullarna och strö nötter eller vad du önskar på toppen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.