Erikas äppelgömma - Recept

Erikas äppelgömma

Erikas äppelgömma är en riktig överraskning. Saftig kaka med smak av citron och syltad ingefära fylld med äpplen. Toppad med pärlsocker, nötter och kokos.
Erikas äppelgömma
Betyg (22st)

Ingredienser

150 gr smör
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
2 ägg
rivet skal av en citron, gärna obesprutad
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk hackad syltad ingefära
1 tsk bakpulver

Fyllning
4 st syrliga äpplen

Strössel
2 msk hackad hasselnöt
2 msk Dansukker Pärlsocker
1 msk kokos

Sätt ugnen på 175 °C.

Rör smör och socker.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa vitt.

Blanda samman mjöl, bakpulver och ingefära och rör ner det i smeten.
Skala och skär äpplen i tärningar. Lägg hälften av äpplena i smeten och häll i en bröad smord form cirka 24 cm i diameter. Lägg resten av äpplena på toppen, strö på hasselnötter socker och kokosrasp. Grädda i cirka 40 minuter.

Recept Erika Persson, Västerås


;